С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Националният исторически музей се включва към „Нощ на музеите“

Тереза Восканян • 15.05.2018

Чрез фото постери НИМ ще разкаже своята „вътрешна” история

Националният исторически музей се включва към „Нощ на музеите“
 © НИМ

Тази година НИМ навършва 45 години и по този тържествен повод музеят за пръв път ще направи нещо безпрецедентно - ще покаже на широката аудитория как се е създавал най-големият музей в страната, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи постижения. Кои са били сградите, в които се е помещавал музеят, коя е била първата изложба на НИМ, кои са били първите разкопки на археолозите от музея, кои държавни глави и официални лица са записали възторжени отзиви в книгата за впечатления на НИМ, кои са били най-големите и представителни изложби на НИМ?

Всичко това може да научите от изложбата „45 години НИМ“ /историята на музея в плакати, снимки и каталози от изложби/.

Историята на НИМ ще бъде представена на два етажа в сградата на музея.

Втората част ще е разположена в прочутата Пленарна зала, в която на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт.

Посетителите ще могат да видят онази невидима за публиката работа на големия екип от директори, уредници, екскурзоводи и информатори, които създадоха и прославят НИМ като националната съкровищница на България.

© Оратница

НИМ ще изненада посетителите си и с концерт на музикалната група „Оратница“, която смесва български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове. В композициите си „Оратница“ използва инструменти от цял свят.

За първи път на някои от експонатите на НИМ ще бъдат поставени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация за тях.

Входът на НИМ ще бъде свободен от 18.00 ч. до 24.00 ч.

Архивни снимки на България

Назад Напред


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион