С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Парижки предизвикателства в София

Ани Венкова • 23.10.2017

Интересна е играта с образи в платната на художничката Соня Ковачева, която открива самостоятелна изложба в галерия „Аросита“

Картина на Соня Ковачева
Картина на Соня Ковачева

С ключовите елементи светлина, цвят, огледала и симетрия, калейдоскопът трансформира предмети и сцени от ежедневието във визуално стимулиращи, красиви илюзии. Като добавим към тази „рецепта” и тренираното око на художника с усет към детайла, личната емоция, професионалното образование със специфична насоченост (текстил), индивидуалното възприятие и „смесим добре” тези съставки ще получим... „Парижки предизвикателства – игра с образи” - поредната самостоятелна изложба на Соня Ковачева в галерия „Аросита“.

Изложбата се открива на 25 октомври и се фокусира върху най-новите произведения на авторката, вдъхновени от последния й престой в Париж. Част от тях са сътворени във френската столица.

Картина на Соня Ковачева
Картина на Соня Ковачева

Подходът на Соня е основан на експеримента. Фините и деликатни фротажи с молив върху хартия контрастират с ярката цветност и наситения колорит на живописта и колажите й. Смесената техника комбинира живопис и рисунки с текстил, пътни карти, и печатни материали.

Креативна и изобретателна Соня, създава изкуство на улицата, в ателието или дома си, навсякъде, където е вдъхновена. Тя взима предмети и обекти от ежедневието и детайли от тях и променя смисъла им. В един различен контекст, върху платното или хартията, те получават нов живот. Заинтригувана от цветни десени, орнаменти от ковано желязо или просто брошури от изложби и репродукции на произведения на изкуството, Соня умело ги вплита в работите си по специфичен начин, оформящ нейния личен художествен почерк.

Стилова особеност са и орнаментално-декоративните елементи, които допълват и подчертават фигуралността. Резултатът са емоционално наситени образи със собствена история, разказани чрез една нова визуална азбука. Живи и динамични, екзотични и завладяващи, те ни връщат към отминали времена и различни цивилизации. Рядко срещано, но оригинално съчетание на европейска, азиатска и африканска култура, на модерно и съвременно изкуство провокира образното мислене. Кара ни да търсим познатото и да откриваме новото, видяно през очите на авторката. Соня ни въвлича в собствения си свят, споделя го с нас и ни кани да надникнем в него.

Картина на Соня Ковачева
Картина на Соня Ковачева

Соня Ковачева е доказал се автор на съвременната арт сцена и доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, катедра „Текстил – изкуство и дизайн”. Има самостоятелни изяви и ред участия в български и международни форуми, кураторски проекти, пленери и изложби за съвременно изкуство, между които глобалния проект „Imago mundi” Венеция, „Фротажи”, Вила Валдберта и галерия GEDOCmuc, Мюнхен, Център за съвременно изкуство Ниш, Сърбия, и др. Настоящата й самостоятелна изложба е шеста поред.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE