С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Пикасо, Андри Уорхол, Миро - изложени в Националната галерия

Тереза Восканян • 23.02.2018

Луис Басат се завръща в България, за да представи 84 творби на световноизвестни автори от XX век

Пикасо, Андри Уорхол, Миро - изложени в Националната галерия
 © iStock

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“. 

Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо - това са само част от културната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca - Експо Баня София.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” - един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти.

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София, Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със сътрудничеството на Столичната община.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България.

В края на 2016г. той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието "Посланик на добра воля" от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“ продължава от 1 март до 9 април 2018


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE