С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Разглеждаме женствената "Прелюдия" на художничката Рада Якова

Тереза Восканян • 08.10.2019

Съвременната жена и нейните вътрешни трепети през погледа на жената артист

"Не ме оставяй" - смесена техника
"Не ме оставяй" - смесена техника

Рада Якова е познато име в артистичния свят. Нейното изкуството, фокусирано върху женската сексуалност, интерпретирано чрез вътрешните сложности на съвременната жена, е било изложено в редица престижни галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон. 

Животът на художничката преминава между София и Хага, където работи за Кралската картинна галерия “Mauritshuits”, като организира културни събития и работи с деца.

Якова ръководи и реализира различни арт проекти във Виена с Young & Rubikam и KPMG в България. Последните ѝ изложби включват феминистичното ONE YEAR OF RESISTANCE, в което участват 80 съвременни художници, отговарящи на политическия климат в Америка след избора на президента Доналд Тръмп. 

Относно творбите си художничката споделя, "Чрез изкуството се стремя да изразя конфликта на множеството емоции и борби, пред които е изправена съвременната жена."

"Ръще" - смесена техника
"Ръще" - смесена техника

Това е, което вълнува Якова и тя се опитва да в различни теми да представи „движението“ на жените.

"За мен изкуството е проекция на моите мечти и това, което виждам във всекидневния свят около мен."

Сега за пръв път тя ще представи изложбата си "Прелюдия", вдъхновена от една любима нейна песен на Били Холидей “Prelude to a kiss”. Картините рисувани в периода 2017-2019 година са смесена техника, акрил и масло на водна основа.

Изложбата е вече официално открита и може да се види в Къщата на София до 20-ти октомври. 

"Прелюдия" на Рада Якова

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE