С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Три проекта представят българско изкуство във Виена другата седмица

20.09.2018

Изложба с исторически творби на Лъчезар Бояджиев в основната програма на международния форум, премиера на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ и изложба на Камен Стоянов в експерименталната галерия Notgalerie

Три проекта представят българско изкуство във Виена другата седмица
 © SARIEV Contemporary

В рамките на международния форум за съвременно изкуство Viennacontemporary, който ще се проведе в австрийската столица от 27 до 30 септември 2018 г., галерия SARIEV Contemporary ще представи самостоятелна изложба на репрезентирания от галерията художник Лъчезар Бояджиев. Ще бъдат изложени някои от неговите най-важни исторически творби от 90-те години на миналия век, включени в неотдавнашната му ретроспективна изложба в Софийска градска художествена галерия „Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)“.

По време на дългия си път като професионален художник, Лъчезар Бояджиев участва в множество изложби, резиденции и представяния по целия свят. По думите на австрийския куратор Валтер Зайдл, "Лъчезар Бояджиев принадлежи към онова първо поколение художници, които полагат основите на съвременната художествена сцена в България през средата на 80-те години. Лъчезар Бояджиев е обучен изкуствовед и теоретик, той се стреми да създава изкуство, което поставя под въпрос традиционните символи на властта и религията, както и социалните условия в родната си страна във връзка с глобалното развитие и виртуалния свят".

Някои от творбите, включени в представянето на Viennacontemporary, вече са показани на международни форуми – такива са „Колко гвоздея в устата?“ (1992-1995) и „Бяла мишка на бял фон“ (1995), които за пръв път са показани в "Ориент/ация" – четвъртото биенале в Истанбул, курирано от Рене Блок през 1995 г. Това обаче ще бъде първото по-цялостно представяне на работите на Бояджиев на международното изложение.

Ключова работа за представянето на Viennacontemporary е „Дупката на Алисa (или блатото на Маркс-Ленинистката естетика)“ (1991) – инсталация (смесена техника), която според думите на художника „разказва „историята“ за рождението-и-живота на художник – представител на социалистическия реализъм отпреди 1989 г., в огледални образи – роден като Венера в картината на Ботичели с ангелчета, наблюдаващи събитието, художникът е без пенис, неговата съпруга е ... самотна, той е наблюдаван от длъжностни лица и когато най-накрая измисля нещо – това са близнаци, които се бият с боксови ръкавици, докато са още в майчината си утроба“.

Галерия SARIEV Contemporary представя и съпътстваща програма от събития включващи Представяне на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ от Весела Ножарова с участието на Весела Ножарова (автор), Веселина Сариева (издател) и Лъчезар Бояджиев (художник) на  28 септември (петък) 2018, 16-17 ч на щандът на книжарницата Verlag für moderne Kunst (D10), Marx Halle Виена. Двуезичната книга “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ с автор изкуствоведа Весела Ножарова е проект на галерия SARIEV Contemporary and фондация „Отворени изкуства“ и е първият изчерпателен преглед на сцената за съвременно изкуство в страната.
 
Част от съпътстващата програма е и "Въображението е по-важно" самостоятелен проект на Камен Стоянов с куратор Борис Костадинов, представен от FLUCA – Австрийски културен павилион в галерията разположена в стара църква Notgalerie с откриване 25 септември, 2018, 19 ч.

Проектът е част от "In Vienna", официална програма на Viennacontemporary 2018

 


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион