С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Тържество на цветовете в изложбата на Веселина Саранова

Люба Вангелова • 08.12.2016

Открива се в галерия Gallery 2.0 на 10 декември

The passport photo
The passport photo

Веселина Саранова е български артист, който живее във Виена. Реализирала е над 50 изложби в Австрия, Франция, Германия, Великобритания и САЩ и е носител на редица международно признати отличия и стипендии в областта на изкуството. Веселина е един от малкото съвременни български художници, включени в Оксфордската енциклопедия.

През 1998 година Веселина Саранова заминава за Австрия и през 2003 г. се дипломира в Художествена Академия във Виена. След 20-годишна пауза тя отново ще изложи в София свои творби, които в огромната си част са свързани с личната й семейна история. Това е първата изложба на авторката в България като вече утвърден артист.

В изложба с работно име "Family Affaires" цветовете са първото, което грабва. Ласкави шарени тонове, които стоплят. Не дистанцирана, затворена в себе си графична естетика. Не казионната мрачна сивота, която чрез минимализъм и отричане на палитрата, цели снобски реваншизъм. Не и дежурните пост-модерни напъни за креативност, незначещи нищо.

My life
My life

Платната впечатляват с размах и неочаквана цветова гама, образите в тях са изградени многослойно, като през огледалото на времето. Форматите на картините са много големи и представят далечни и познати образи. Те са като разходки на изкуството в най-интимните кътчета на съзнанието, където лежат образите на това, което ще припознаваме цял живот като най-обичано – образите на нашите близки.

Ще видите парещи спомени за море и слънце, за зелени поляни и смях. Събиране на цветята от детството в плетения пуловер на зрялата възраст. Чувство за време, подскачащо и напяващо, че винаги е рано – животът предстои, той тепърва започва, надигащ се весело и енергизирано като балона на розова дъвка. Бум!

Повече за авторката може да прочетете ТУК.

Изложбата на Веселина Саранова в галерия Gallery 2.0 се открива в събота, 10 декември от 17:30 ч. И продължава до 20 декември. Галерия Gallery 2.0 се намира на ул. 6-ти септември 26.

And, is it serious
And, is it serious

 


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE