С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 съвета от руския олигарх Абрамович

26.10.2016

„Перфекционизмът е ментално заболяване.“

10 съвета от руския олигарх Абрамович
 © Splash

Всеки има лоши ментални навици, които като паразити се настаняват в ежедневието ни и ни лишават от ценно време и организация. Но великолепните съвети на Роман Абрамович може да ни помогнат да се справим с тях.

Много от проблемите ни се зараждат в ума ни. Те не са резултат от ситуации, събития или действия на други хора. Има 10 форми на поведение, които могат да ни освободят от проблемите ни.

#1. Не правете прибързани изводи.

Този навик може да усложни живота ви по два начина. На първо място вярваме, че знаем какво ще се случи, което пречи да фокусираме вниманието си и действаме по подразбиране. Но повечето от тези предположения не са верни, което прави и действията ви грешни. Втората страна на този навик – въобразяваме си, че можем да четем мисли и че знаем защо хората правят едно или друго нещо. Отново това е фундаментално грешно. Именно тази глупост разрушава отношенията ни един с друг.

#2. Не драматизирайте!

Много хора от малките неудачи правят голяма катастрофа и реагират по съответния начин. Защо правят така – кой знае? Може би, за да изглеждат и да се чувстват по-важни. Във всеки случай това е колкото глупаво, толкова и пагубно.

#3. Не си измисляйте правила.

Огромна част от „трябва“ и „задължително“, с които се съобразявате, са безполезни. Всичко, което ви дават, е изнервяне и чувство за вина. Следвайки въображаеми правила, вие затруднявате мозъка си с ненужни препятствия. А, когато се опитате да прехвърлите тези правила върху другите, повярвайте, ще гледат на вас като на самоуверен фанатик.

#4. Избягвайте стеротипите и етикетите.

Думите, които използвате, служат за ваша визитна картичка. Негативният език на критиката поражда същите реакции в отсрещния. Опитвайки се да поставите нещата в определени категории, вие преставате да виждате реалната им стойност, като по този начин ограничавате мисленето си до абсолютна безполезност.

#5. Не бъдете перфекционисти.

Животът не е само „черно и бяло“ или „всичко или нищо“. В повечето случаи „достатъчно“ означава именно достатъчно. Ако търсите идеалната работа, няма да я намерите. Освен това всички други предложения ще ви се струват неподходящи и по-лоши, отколкото са. Перфекционизмът е ментално заболяване, което не ви позволява да се наслаждавате, а всеки път ще ви кара да търсите нещо, което не съществува.

© Splash

#6. Не обобщавайте.

Една-две дреболии не са признак на провал. А случайният триумф не ви превръща в гений. Единично събитие – добро или лошо – или дори две, или три събития не винаги са знак за продължителна тенденция. П принцип нещата са това, което са, нищо повече.

#7. Не приемайте нещата лично.

Повечето хора, дори приятелите и колегите ви, не говорят, не мислят и не са загрижени за вас в 99% от времето си. Хората от вашата компания, дори съседите ви, може и не са и чували за вас. А може би и не искат да чуват за вас. Възходите и паденията в живота, топлината или равнодушието на другите нямат абсолютно никакво отношение лично към вас по никакъв начин.

#8. Не вярвайте на емоциите.

Това, което вие чувствате и усещате, не винаги е верен показател за това какво в действителност се случва. Просто защото вие усещате нещо, не означава, че то е истина. Понякога източник на емоциите ви са глад, умора, раздразнение или просто настинка. Дали се чувствате добре или зле – от това бъдещето няма да се промени. Чувствата могат да бъдат истински, но те не са истина.

© Splash

#9. Не се поддавайте на апатията.

Тренирайте се да бъдете оптимисти. Ако очаквате лоши неща да ви се случват в работата и в живота, лесно ще ги намерите. Негативната настройка е същото, като да гледате през мръсни очила. Поразително е, но ще може да видите това, което нямате, само ако започнете да го търсите. И, разбира се, ако започнете да търсите положителни неща, ще ги видите.

#10. Не живейте в миналото.

Този съвет е най-важният от всички: забравете и продължавайте да си живеете живота. Повече от всичко гневът, отчаянието, нещастието в този свят идва от хора, които са задържали в себе си обида и проблеми от миналото. Колкото повече ги държите в ума си, толкова по-големи ще ви се струват и ще ви карат да се чувствате зле. Забравете и живейте по-нататък! Направете го и ще лишите миналото от силата му да ви наранява!

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България