С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

13 лесни начина да се движите напред

Люба Вангелова • 27.03.2017

Най-добрите методи за самомотивация и хармоничен живот

Не можем да се мотивираме и да изпитваме удоволствие от работата, ако не се чувстваме добре в обстановката, в която работим.
Не можем да се мотивираме и да изпитваме удоволствие от работата, ако не се чувстваме добре в обстановката, в която работим. © iStock

1. ИГНОРИРАЙТЕ ТОВА, КОЕТО НЕ Е ВАЖНО ЗА ВАС

Разпределението на вниманието ви върху различни неща отслабва енергията ви. Игнорирането на маловажните неща освобождава енергията ви и ви прави по-продуктивни и концентрирани.

2. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ОПРЕДЕЛИТЕ КОЕ ВИ Е ОМРЪЗНАЛО

Избягвайте да го правите. Времето, което ви отнемат, си струва да го оползотворяване за нещо, което ви харесва и вдъхновява.

3. СМЕЙТЕ СЕ ЧЕСТО

Спрете с тази ужасна сериозност. Смехът е механизъм за облекчаване на стреса.

4. ВОДЕТЕ СИ ДНЕВНИК НА УСПЕХИТЕ

Помните ли първия си голям успех? Имаме склонност да забравяме и да губим вдъхновението си. Записвайте си и си го припомняйте!

5. СПОРТУВАЙТЕ

Това е най-лесният начин да се мотивирате. Дори кратка тренировка в обедната почивка може да ви мотивира и да подредите мислите си. Всекидневните упражнения носят необходимата доза ендорфин. Под лежащ камък вода не тече – енергията не се появява, ако няма действия.

6. СЪЗДАЙТЕ СИ ПОДХОДЯЩА ОБСТАНОВКА

Не можем да се мотивираме и да изпитваме удоволствие от работата, ако не се чувстваме добре в обстановката, в която работим. Не е важно дали сме в офиса или у дома, работното пространство трябва да превърнем в „свое“.

7. ЧЕТЕТЕ ИСТОРИИТЕ ЗА УСПЕХ НА ДРУГИ ХОРА

Вдъхновявайте се и се възхищавайте на другите. Историите за успеха на другите, особено в сферата, в която вие се развивате, прави вашият успех да изглежда по-достъпен.

8. ПРЕВКЛЮЧВАЙТЕ МЕЖДУ ЗАДАЧИТЕ

Ако сте се уморили от една дейност, заемете се с малка друга дейност – така няма да допуснете да изчезне мотивацията ви. Освен това превключването между различни дейности ще ви помогне да намирате решение по-бързо.

9. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ

Такива са скептиците и песимистите – те крадат от енергията ви. Не влизайте в задкулисни игри с тях, не общувайте с тях, дори ако това означава да се изолирате. По-добре да работите в уединения, отколкото да се опитвате да се противопоставяте на обкръжаващите ви вампири.

10. СЪЗДАЙТЕ СИ ПОСТИЖИМИ ЦЕЛИ

Те трябва да са точно определени в съзнанието ви, да са винаги достъпни и да не ги забравяте. Когато знаете какво искате, не си губите времето по пътя към реализацията му.

11. ПРИЕМАЙТЕ ПОРАЖЕНИЯТА

Неуспехът, както и успехът, са резултат от нашите действия и от отношението ни към тях. Една от най-големите ни спирачки е страхът от провал. Не е нещо приятно, но той не трябва да се превръща в спирка по пътя ни към успеха. Работете над себе си и се учете да вярвате повече.

12. НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАЗВАТЕ НЕ

Това умение отпуска и дори лекува депресия. Думата НЕ освобождава. Твърде честото явление да поемате много ангажименти прави живота ви непрекъснато редуване на моменти с постоянно лошо настроение. Постепенно това се превръща в моторно действие. Ограничавайте се в обещанията и се заемайте предимно с това, което наистина искате да завършите и е важно най-вече за вас.

13. ТЪРСЕТЕ ПОЗИТИВНИ ХОРА

Тъга, хленчене и оплаквания не съжителстват много добре с мотивацията. Позитивните, оптимистични и енергични хора винаги могат да обърнат настроението ви и да ви насочат в правилната посока.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE