С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 бизнес урока от милиардери ментори

23.10.2015

Създайте правило за нарушаване на правилата, е един от тях

5 бизнес урока от милиардери ментори

Може би сте търсели в интернет много съвети или статии на тема старт н а бизнес или как да разплетете делови казус. За съжаление качеството на подобни съвети не винаги е на ниво. В крайна сметка този, който дава съветите, трябва най-малкото да е минал поне веднъж през ситуациите, за които търсите съвет.

Ето защо в подобни случаи е добре да търсите информация в стратегиите на ментори, които са практици и то доказани. Като например Ричард Брансън или Марк Кубан – те могат да дадат тази обратна връзка, която би ви била от полза. Селектирали сме 5 важни бизнес урока от менторите милиардери, които могат да ви вдъхновят.

#1. Акцентирайте върху нещо, което ще реши проблема.

Ако искате да изградите доходен и стабилен бизнес, изградете стройна и ясна рамка, върху която той да се развива. Най-успешните компании в света създават реални възможности, които отговарят на истинските нужди. „Иновацията“ е само процесът на решаването на проблема с креативно предложение, което никога преди това не е било предлагано.

#2. Проваляйте се бързо.

Вероятно първият ви опит да стартирате бизнес, който е успешен, може и да не проработи. Колкото по-рано разберете това, толкова по-бързо ще се провалите. Което е добре! Ключът е да действате бързо. Да създадете нещо, което ще е ценно и стойностно, може би ще изисква много опити, както и много провали.

#3. Създаването на добър екип обикновено води до създаването на добър продукт.

Повечето предприемачи смятат, че да имат една добра идея е достатъчно, за а имат след това и добър бизнес. Не е ! Пазарът иска още много неща. Инвеститори като Кубан и Брансън гледат на екипа като на самия продукт. Ако имате екип, който умее да твори, да вижда проблемите, да ги решава и да не се отказва, едва тогава може да осъществите идеята си. Добрият екип има съответното отношение към идеята ви, качества като интелигентност, постоянство, страст и опит. Инвеститорите знаят това и го търсят.

#4. Създайте култура още на старта.

Културата е в основата на бизнеса ви. Тя не е на теория, тя идва с хората. Днес работеща в западното бизнес общество е т. нар. SWAN формула: Smart, Works Hard, Ambitious and Nice (умно, упорито, амбициозно и мило). Ако наемете „лебеди“ (от англ. Swan означава лебед) от самото начало, културата и атмосферата в компанията ви ще се бъде създадена съвсем естествено по тази формула. В крайна сметка не трябва да губите инерцията още от самото начало.

#5. Не се страхувайте да прекрачвате границите.

И двамата – Брансън и Кубан – споделят, че повечето успешни компании по света са създали правила за прекрачване на границите, които изключват сляпото следване на общите разбирания за определен въпрос. Когато мислите неконвенционално, тогава може да се стигне до иновация и разчупване на модела. Нарича се „смяна на парадигмата“, „трансформация“ или както и да го наречете – важното е да ви мотивира.

Може да изградите своя собствена стратегия, която да се опира на тези 5 точки, или да се различава от тях. Това е само част от пътя на двама доказани ментори, приложили свой собствен сценарий при стартиране на бизнеса си.

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE