С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 лесни стъпки как да изберете професията си

08.06.2016

Този самоанализ ще ви послужи занапред

5 лесни стъпки как да изберете професията си
 © iStock

Този въпрос си задават абсолютно всички. Не само на ученическата скамейка, но и в зряла възраст, особено когато ви се струва, че кариерата ви е тръгнала в неизвестна посока. Ако подобни мисли са в главата ви, продължавайте да четете.

Изборът на професионалното ви АЗ е сложна задача, която някои се отказват да решават генерално. Но има няколко лесни стъпки, които да следвате, за да улесните този процес.

Направете си тест

Съществуват доста сайтове, които предлагат тестове за определяне на способностите ви. Подходящ въпросник определя накъде да се насочите – може да отговорите по няколко пъти, за да се убедите в точността на резултатите си. Но не взимайте всичко прекалено сериозно. Резултатът не трябва да ви хвърля в съмнение, но може да го използвате, за да насочи мислите ви в определена посока.

Погледнете назад

Опитайте се да си спомните за какво сте мечтали като дете. Тогава идеите ви са били достатъчно грандиозни, а първото място в списъка ви постоянно се е променяло. По-важното е да се опитате да възпроизведете максимално точно основните си желания.

Решението често е под носа ви

Ако кратката екскурзия в детството ви не свърши работа, може да се върнете в настоящето. Разгледайте го добре. Помислете дали все пак хобито ви може да се превърне в професия. Първата крачка е решаваща.

Бизнес въпроси

Не ви е идвало наум, че настоящата ви професия не ви харесва не защото е лоша, а защото някъде вътре у вас дреме предприемач и не сте удовлетворени от статута си. Представете си как работите до късно, занимавате се с доставчици, пишете бизнес планове и общувате с клиенти... Прещрака ли нещо вътре във вас? Ако отговорът е ДА, тогава ето решението, което отдавна търсите. Действайте!

На практика

Кариера и професия – това са две теми, върху които на практика може да разсъждавате безкрайно. Ако незабавно не опитате да направите това, за което мислите, никога няма да разберете дали го можете. Не, няма смисъл да зарязвате настоящата си работа: може да действате паралелно. Ако сте журналист, опитайте се да работите като фрилансър и да пишете по теми, които ви интересуват извън областта, в която работите. Ако ви хареса, лесно може да забравите за мястото си в редакцията. Основното е желанието да търсите промяна. Всичко се нарежда впоследствие.

Автор Люба Вангелова 


В новия брой

Емилия Кларк, кралицата на Холивуд, на корицата на сп. ELLE