С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 грешки в бизнес плана ви

16.05.2016

Елементарни, но ги допускат и най-добрите

7 грешки в бизнес плана ви
 © iStock

Независимо от забързания ритъм, новите технологии и възможности за управление, бизнесът все още следва отработен модел на движение и развитие. Тайната на успеха се крие в правилната организация на работа с минимални грешки и дългосрочно планиране.

Вижте кои са 7-те препъни камъкът на бизнес от всякакъв вид.

#1. Липса на ясни цели

Не е тайна, че всеки бизнес или която и да е дейност започва с желанието да се направи нещо полезно в живота и да се получат приходи от тази цел. Но това няма как да се реализира без стратегическо планиране, което да бъде описано с всички краткосрочни и дългосрочни цели, разходи и допълнителни корекции.

#2. Необмислени действия

Планът, разписан на хартия, ще ви помогне отрано да видите евентуалните грешки. Без това рискувате загуба на пари и на време.

#3. Завършен план

От друга страна, това че вашият план е готов на хартия, не означава, че бизнесът ви е вече факт. Според много бизнесмени планът на хартия е нещо като снимка на това, което искате. В действителност го нямате. Но винаги е добре да бъде актуален към момента.

#4. Обсъждане с колеги

Колегите ви невинаги са ви и приятели. Често дори са ваши конкуренти. Това може да навреди на плановете за бизнеса ви.Детайлите за намеренията си оставете далеч от любопитни очи.

#5. Доход VS печалба

Не бъркайте концепцията за приходи и печалба. Така винаги може да сте наясно с всичките си разходи и да разбирате колко в крайна сметка получавате.

#6. Неправилни приоритети

Приоритетите, както в личния живот, така и в бизнеса, помагат да не се „загубите“ в дреболиите. Ако вашият план съдържа повече от 10 точки с приоритети, време е да го преработите.

#7. Неправилна преценка на възможностите ви

Не се захващайте с всичко сами. За реализацията на каквато и да е задача е нужен екип и повече разходи. Не завишавайте и не занижавайте показателите, изчислявайте и най-малките подробности. 

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Емилия Кларк, кралицата на Холивуд, на корицата на сп. ELLE