С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Jobbymoon: меденият месец на кариерата ви

Тереза Восканян • 09.07.2019

Малката почивка между старата и новата работа

Jobbymoon: меденият месец на кариерата ви
 © iStock

Към honeymoon (пътуването на младоженците след сватбата) и babymoon (пътуването в чест на ново попълнение в семейството) сега можете да добавите и jobbymoon.Това е почивката след приключването на една работа преди началото на друга.

Целта на това пътуване е да се рестартирате и да изтриете от живота си остатъците от предишните офис преживявания, за да се заемете с новите предизвикателства в кариерата с чисто съзнание и отпочинали.

Неологизмът е въведен от журналистката Сара Фиршейн. Материалът ѝ със заглавие Calm Before the Career в Ню Йорк Таймс говори за техническия специалист Хируме Нанаяккара, който вместо да актуализира своя LinkedIn и да изпраща писма до рекрутърите, отива в Бали, за да се отдаде на релаксиращи масажи и гмуркания в океана. 

Според проучване 55% от американските служители, които работят най-малко 35 часа седмично с платен отпуск, обикновено не използват уикендите си за пълна почивка. И всяка година броят на дните, които тези служители посвещават на почивката си, намалява.

Друг неологизъм, свързан с пътуването, е bizcation. Това е името на пътуването, към което служителят добавя няколко дни за почивка, така че след петчасови конференции да не се прибира веднага, а да види нови места, да посети приятели и просто да се забавлява.

10 предложения за икономична екзотична почивка

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE