С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да се заставите да работите?

Люба Вангелова • 05.01.2017

Безкрайното отлагане на важни дела за по-добри времена е познато на всеки от нас

Как да се заставите да работите?
 © iStock

Със сигурност сте изпадали в ситуация, в която отлагате за пореден път задачите си без видима причина. Най-вероятно самите вие не сте доволни от този факт, но нямате нито желанието, нито силата да пристъпите към изпълнението им, Това състояние може да се пребори лесно. Трябва само да знаете какви емоции са го предизвикали.

Коренът на злото

Ако се ровите по няколко пъти в различните социални мрежи без причина, струва си да се замислите за реалните причини за това разсейване, а поредната чаша кафе едва ли би ви помогнала. Според психиолозите желанието за губене на време може да бъде предизвикано от редица причини: лошо самочувствие, недостатъчно сън, недостатъчно разбиране на смисъла на задачата или на работата, липса на интерес към нея. Към това можем да добавим перфекционизма и стресът от работата под натиска на крайни срокове. Ако с първите две точки малко или много е ясно как да се справим, какво да кажем за останалите. И все пак има начини.

Поставяйте си цел

Не само си мислете как искате да направите нещо днес, а си предсатвете как изпълнението му може да ви доближи до нещо желано. Визуализирайте какво искате да постигнете в най-малки подробности, емоции, хора, всичко, което ще ви заобикаля в този момент, Това ще ви помогне да усетите емоцията, да съхраните това усещане, заради което си струва да се потрудите и понякога се занимавате с неща, които не ви харесват.

Въведете ред

Подредете работното си място – често от това зависи вдъхновението. Огледайте се и преценете кое може да изхвърлите без съжаление и какво да добавите, за да си повдигнете настроението.

Поровете се в Google

Факт, интерент е един от инструментите за губене на време и разсейване, но може да бъде и много полезен. Потърсете в мрежата вдъхновяващи видеа на хора от вашата сфера и заимствайте от техните съвети и тайни за успех. Заредете се с енергия.

Поощрявайте се

Системата на награждаване все още никой не е отменил Нищо не ви пречи да си назначите малки призове за успешно изпълнение на задачите или на отделни части от тях. Може да бъде всичко, за което се сетите – от нещо сладко до шопинг.

Изключете се

Ако отделяте време само за професията си и за нищо друго, рискувате да си докарате сериозно професионално прегаряне. Понякога е добре да сменяте дейността си, да превключвате от едно занимание към друго. Спортувайте, запишете се на езиков курс, разхождайте се. Това са малко или много банални съвети, но са действително полезни.

Струва си да се вслушате и в още един съвет – мотивацията не струва без реални действия и прословутата първа крачка. Важно е да преодолеете себе си и всичко ще се получи.  


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE