С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Трикове, които ще ви осигурят желаната работа

27.03.2017

Дори и в най-тежката криза може да работите това, което искате и да получавате желаната заплата

Трикове, които ще ви осигурят желаната работа
 © iStock

Криза, уволнение, съкращение – това не е повод да се отчайвате. Всеки провал е възможност за нещо ново и по-добро. HR експертите съветват как точно да стигнете желаната цел – работата, която бленувате.

Първо впечатление

Според експертите то се формира по следния начин:

55% - дрехите, с които сте облечени. Те трябва да са приятни, чисти и в класически стил. Разбира се, всичко зависи от сферата на работа, но дори и кандидатите за длъжността моден редактор е добре да изберат стила smart casual, вместо Boho chic.

38% - приятен тембър на гласа и липса на граматични грешки в изказа. Струва си дори да посетите експерт по ораторско майсторство.

7% - думите, които казвате. Избягвайте разговорен стил и сленг, освен ако не го налага професионалния език.

Винаги си носете визитки – не се знае с кого ще се срещнете в ресторанта или в спортната зала.

Работодателите споделят, че повечето кандидати за работа правят грешката да избягват директния контакт с очи по време на интервюто, не се усмихват, губят нишката на разговора, постоянно оправят косата си или докосват лицето си. Бъдете едновременно концентриран и отпуснат. За това се иска увереност в собствените си сили и добра осведоменост за предмета на дейност на компанията и за това какъв човек търсят.

CV – какво да бъде

Грамотно съставеното CV е половината от успеха ви. Има сфери, в които освен него, са важни също и беседването и портфолиото на кандидата. Но принципно доброто CV е едно от най-важните неща за кандидата за работа. То е първият белег, по който ще бъдете селектиран за интервю. В много държави кандидатите за работа работят с месеци над CV-то си – внимават и в най-дребния детайл. Няколко са правилата, на които е добре да отговаря:

За всеки работодател създавайте отделно CV – акцентирайте върху различни свои умения и цели за развитие.

Лаконично и информативно – такова трябва да е доброто CV. Избягвайте дългите изрази и сложните фрази. Придържайте се към правилото 20/80 – 20% информация осигурява 80% разбиране за това какво искате да кажете.

Грамотно и компетентно оформяне – използвайте специални програми и приложения, които ще ви помогнат визията на CV-то ви да отговаря на блестящото му съдържание.

Интервю – най-често допусканите грешки

- Твърде подробно описвате защо сте напуснали предишната си работа – едно изречение е напълно достатъчно.

- Обвинявате предишния си шеф за липсата на растеж в кариерата – никой не обича мрънкането.

- Шегувате се прекалено, включително и на политически теми – черният хумор и обсъждането на обществено-политическата обстановка в страната са тема табу на интервю за работа.

- Не показвате ентусиазъм – за работодателят е важно да види, че горите за работа и сте готови да се отдадете на каузата.

- Прекалено много знаете за евентуалния си бъдещ шеф – очевидно сте разгледали профилите му в социалните мрежи. Дори и да е така, дръжте си езика зад зъбите.

- Прекалено „зацикляте“ върху темата за заплатата и преимуществата. На първо място докажете, че компанията ще има полза от вас, след което договаряйте условията.

- Не показвате, че си знаете конкретно какви ще са задълженията ви и декларирате, че може да се занимавате с каквото и да е. Което означава – нищо!

- Не знаете какъв въпрос да зададете на работодателя си. Бъдете готови за този момент в края на интервюто: „Какво искате да знаете за нас?“ Подгответе се предварително 2-3 въпроса за компанията – производството, крайния продукт, концепция – така ще демонстрирате заинтересованост.


В новия брой

Адриана Скленарикова с ексклузивни снимки и интервю за ELLE България