С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

ELLE чете: Нова порция от любимия Фредрик Бакман

Петра Денчева • 09.02.2018

Българското издание на шестата книга на скандинавеца е сред първите, които излизат от печат извън родната му Швеция!

Илюстрация: Дамян Дамянов
Илюстрация: Дамян Дамянов © Ciela

Шведското чудо. Така наричат вече писателя Фредрик Бакман, станал феномен в световната литература след дебютния си роман „Човек на име Уве“. След който го обикнахме и покрай романи като „Баба праща поздрави и се извинява“, „Брит-Мари беше тук“ и „Бьорнстад“, а също и заради новелата „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“.

"Сделката на живота ти"
"Сделката на живота ти" © Ciela

Новата му книга – „Сделката на живота ти“, излязла на български благодарение на издателска къща „Ciela“, е шестата му поред, а страниците ѝ ни замислят за нещата, които бихме жертвали, за да спасим нечий живот.

Всяко сърце, което спре да бие...

Ето и един от цитатите в нея, който ни сграбчи за гърлото (преводът от шведски е на Любомир Гиздов):

Повечето от нас искат да вярват, че всяко сърце, което спре да бие, липсва еднакво силно. Ако ни зададат въпроса „всички животи ли имат еднаква стойност?“, повечето от нас убедено ще отговорят „да!“. Но само докато някой не посочи човек, когото обичаме, и не попита: „Ами този живот?“.“

Сред любимите ни неща в „Сделката на живота ти“ са и илюстрациите към българското издание, дело на художника Дамян Дамянов.

Илюстрация: Дамян Дамянов
Илюстрация: Дамян Дамянов © Ciela

Те по оригинален начин допълват двата паралелни сюжета, които се преплитат по неочакван начин, за да насочат вниманието ни към ежедневните радости и тегоби. Към важните неща в живота, обичаните хора и прекараното с тях време, което остава неоценено до момента, в който ги изгубим безвъзвратно.

Жената със сивия пуловер

От страниците си Бакман ни среща с човек, жертвал семейния уют в името на кариерата. Сега единственото му желание е да стопли отношенията със сина си. Междувременно в местната болница малко момиче страда от неизлечима болест, която скоро ще отнеме живота на детето.

Как тези две истории се преплитат и коя е жената със сивия пуловер – оставяме ви да разберете сами. И да се насладите на поредната магия, сътворена от шведския литературен феномен. Предупреждаваме ви обаче: запасете се с кърпички!

10 книги за домашния уют на душата

Назад Напред


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България