С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

На гръцка вълна с Казандзакис

Петра Денчева • 25.05.2017

Миг преди лятото се настройваме за една малко по-различна Гърция с Никос Казандзакис – и в книжна, и в игрална версия

Пламен Димов (в дясно) в ролята на Исус на сцента на Народен театър.
Пламен Димов (в дясно) в ролята на Исус на сцента на Народен театър. © Иван Дончев

 

Приеман за най-важния гръцки писател и философ на миналия век, авторът на романа, по който е филмиран "Зорба гъркът" – Никос Казандзакис, попада отново в ръцете ни тъкмо навреме. На крачка от лятото, за което мечтаем цяла година. Този път обаче разлистваме не историята за Алексис Зорбас, а "Аскетика"

Казандзакис определя "Аксетика" като "най-трогателния вик на живота ми".
Казандзакис определя "Аксетика" като "най-трогателния вик на живота ми". © Ciela

Философското есе, издадено съвсем скоро от Ciela, е кратката и най-продавана в Гърция и до днес творба на Казандзакис. То е и неговият духовен завет – синтез на размислите му за Бог и смисъла на живота. Макар да черпи идеи от духовните традиции, този завет не е религиозен.

Защото Богът на гръцкия писател не е съществително, а глагол. Той не просто е. На тези страници Бог се случва. Самият Казандзакис определя "Аксетика" като "един крясък, един силен вик... най-трогателния вик на живота ми".

Чудесен повод да погледнем с други очи на изкушенията, преди да сме се гмурнали в сезона им.

И ако този литературен старт на гръцкото лято ви се услади, можете да го удължите с още няколко часа – с постановката "Последното изкушение" в Народен театър "Иван Вазов". Носителката на „Икар“ Веселка Кунчева поставя на сцената едноименния роман на Казандзакис, който тълкува саможертвата на Христос.

Сценографията и костюмите в "Последното изкушение" са на Мариета Голомехова.
Сценографията и костюмите в "Последното изкушение" са на Мариета Голомехова. © Иван Дончев

Невероятните сценография и костюми, дело на Мариета Голомехова, и играта на младия Пламен Димов (в ролята на Исус), познат ни от филма "Каръци", както и превъплъщенията на Александра Василева (Мария Магдалена), Христо Петков (Юда) и Дарин Ангелов (Пилат) ще ви накарат да се замислите: за онова, което е отвъд максимата „Яж, работи, ожени се!“

Поглед отвъд максимата „Яж, работи, ожени се!“
Поглед отвъд максимата „Яж, работи, ожени се!“ © Иван Дончев

Чудесен повод да погледнем с други очи на изкушенията, преди да сме се гмурнали в сезона им. Или както казва режисьорката Веселка Кунчева, да се замислим "как живеем, как ни е завладяло това консуматорско искане, дърпане към себе си, докато в същото време казваме, че търсим духовното".


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE