С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Георги Тошев: МОЕТО МЯСТО е Токио!

Георги Тошев • 03.04.2017

„Мегаполисът е парадокс. 24 часа живот. Претъпкан град, в който се чувствам спокоен“, твърди известният журналист и пътешественик в новата рубрика на elle.bg за местата, на които си струва човек да се върне отново, и отново...

Известният български журналист Георги Тошев заедно с дизайнера Пол Смит - и двамата, влюбени в Токио!
Известният български журналист Георги Тошев заедно с дизайнера Пол Смит - и двамата, влюбени в Токио! © Личен архив

Имайте големи очаквания от Токио! Градът ще ги оправдае напълно. Когато се върнах след 12-годишно отсъствие, разбрах, че този мегаполис ми е липсвал. Малко са местата по света, където се чувствам уютно въпреки хилядите, които ме заобикалят.

Токио е парадокс! Има нещо забележително в хората, храната, архитектурата, културата. Не знам кое ме пристрастява повече – начинът, по който местните се отнасят към другите, Дзен градините, в които се чувстваш „тук и сега“ спокоен или цветните дрехи, с които са облечени повечето му обитатели.

Ритъмът е забележителен. 24 часа живот. Претъпкан град, в който се чувствам спокоен, защото тук има респект към другия. Прекрасна смесица от съвременност и старомодни маниери, високотехнологични джаджи и анимационни талисмани.

За Георги Тошев Токио е "прекрасна смесица от съвременност и старомодни маниери"
За Георги Тошев Токио е "прекрасна смесица от съвременност и старомодни маниери" © Личен архив

Манга е изкуство, към което се пристрастявам, а обслужването навсякъде е придружено с поклон. Хотелиерите ми махат за довиждане, а продавачите ме изпращат с благодарност пред вратата на магазина.

Старинни храмове и каменни фенери са разпръснати сред небостъргачите и огромните молове, за да ми напомнят, че миналото е тук и наднича от всеки ъгъл.

Автоматите по улици и в заведения, от които мога да си купя всичко по всяко време – храна, бира, саке, вода, чай, тоалетни принадлежности, ми дават сигурност. Bullet влаковете с wi fi са по-чисти и бързи от самолетите.

Мисля си, че японците са постигнали всичко – дори тоалетната са превърнали в технологично чудо.

Отдавна съм разбрал, че се влюбвам в едно място не заради забележителностите, а най-вече заради хората. Токио е доказателство за тази моя зависимост. Всичко е кодирано в културата, която носи японецът, без значение от неговата социална принадлежност. Каквото и да ми се случва в Токио, винаги срещам човек, който е готов да помогне. Тяхното „Съжалявам“ е израз на услужливост, която е част от душата на Япония.

"Отдавна съм разбрал, че се влюбвам в едно място не заради забележителностите, а най-вече заради хората", признава Георги Тошев
"Отдавна съм разбрал, че се влюбвам в едно място не заради забележителностите, а най-вече заради хората", признава Георги Тошев © Личен архив

Как да забравя възрастната двойка на масата до мен в ресторанта, която любезно ми се усмихва, докато лакомо привършвам любимото си суши и отпивам оризово вино. Тяхното oishi, което означава „вкусно“ на японски, ме кара да се чувствам специален.

Цветовете и маниерите в този град са подкупващи. Момичето с шарени дрехи, което яде сладолед или младежите, които свирят японски пънк на улицата, достолепната дама с бяло лице, което старателно крие с чадър от слънцето или най-известната гейша, чийто поглед ме пронизва изпитателно – всеки един от обитателите на Токио има своето специално място в този специален град. Пространствата – личните, малки, в които живеят японците, или обществените, които те впечатляват с функционалност, стил и мащаб – всичко е подчинено на неуловимия ритъм на града, в който пулсира минало, настояще и бъдеще.

Вижте още вдъхновяващи снимки от Страната на изгряващото слънце, запечатани в личния албум на Георги Тошев:

Токио през погледа на Георги Тошев

Назад Напред

Георги Тошев е журналист и продуцент на „Преди обед“ по bTV. 


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE