С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Стела Стойкова: МОЕТО МЯСТО е Куба!

Стела Стойкова • 04.04.2017

„Тя е като брака – тези, които са отвън, искат да влязат, а тези които са вътре, искат да излязат“, твърди чаровната репортерка в новата рубрика на elle.bg за местата, на които си струва човек да се върне отново, и отново

Магията на цветовете привлича Стела Стойкова към Куба
Магията на цветовете привлича Стела Стойкова към Куба © Личен архив

Замисляйки се над мястото, където бих се връщала отново и отново, в главата ми започнаха да прескачат безброй пътешествия, екзотични дестинации и приключения. Блъскаха се едно в друго и всяко крещеше: „Избери мен!”. Първо си казах – ще пиша за Италия, най-посещаваната от мен страна, от която съм натрупала най-много впечатления. После се замислих – не, ще пиша за Барбадос и срещата ми със 112-годишния Джеймс Сиснет, вторият най-възрастен човек в света.

Оттам спомените ме пренесоха в друга карибска държава – Куба, където можеш да се излежаваш на най-хубавите плажове, да танцуваш салса с местните, да пушиш най-качествените пури на света и да търсиш вдъхновение в поредното дайкири, както го е правил Хемингуей. Можеш да се возиш на ретро автомобил или да плаваш по река, подобна на Амазонка. Можеш да ядеш прясно уловен омар за 10$, докато кубинци ти пеят за любимия им Че Гевара или да обядваш в къщата на самия Ал Капоне, превърната в луксозен ресторант. Или казано с други думи, Куба предлага безброй причини да се връщаш там.

Куба е като брака – тези, които са отвън, искат да влязат, а тези които са вътре, искат да излязат. Да, колкото и да изглежда странно, местните се чудят как да избягат в Америка. За туристи като нас това е необяснимо. Че кой иска да избяга от всичко изброено по-горе? Но кубинците далеч не водят охолния живот на чужденците. Знаете ли, че средната заплата е около 20$? Колко бедно живеят местните може да разберете, ако кривнете в някоя пресечка извън центъра на столицата Хавана, да не говорим за провинцията. И в същото време не съм виждала по-усмихнати хора, винаги цветно облечени и готови всеки миг да затанцуват под ритмите на кубинската музика.

Стела Стойкова в ретро автомобил в Хавана
Стела Стойкова в ретро автомобил в Хавана © Личен архив

Не само дрехите на кубинците са цветни, а всичко – колите, които те пренасят в епохата на американските гангстери или в бившия Съветски съюз; картинните на уличните художници, които ти се иска да изкупиш до една; лицата на уличните артисти, които те забавляват на Площада на оръжията. И когато сетивата ти се препълнят с цвят и настроение, е време за дайкири. Може и мохито. Всъщност и двете питиета са били любими на Хемингуей, но за всяко от тях е предпочитал различен бар – „My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita”. И двата бара са задължителна спирка за туристите. В „El Floridita” може да се снимате със статуя на великия писател, небрежно подпрян на бара. „Храната е за хората, а коктейлът – за боговете”, обичал да казва той. А в Куба не е трудно да се почувстваш божествено.

Куба през погледа на Стела Стойкова

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE