С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Даяна, която се разходи без страх върху минно поле, и принц Хари по стъпките ѝ

Десислава Найденова-Вичева • 14.06.2019

Принц Хари заминава за Африка заедно с Меган и Арчи

Даяна, която се разходи без страх върху минно поле, и принц Хари по стъпките ѝ
 © getty

Много е казано и писано за това, което принцеса Даяна е направила. Използвайки влиянието си, бидейки винаги близо до хората, сред хората, тя успя да преобърне представите за монархията като за нещо абстрактно и дистанцирано. Даяна беше активист, беше ангажирана с различни благотворителни кампании, посвети живота си на множество значими каузи.

© getty

Спомняте ли си тази нейна снимка? През 1997 г. Даяна посещава Ангола. С разходка през току-що изчистено минно поле тя излага на риск собствената си безопасност, но и постига това, което си е поставила за цел: да привлече вниманието на целия свят към проблема. Среща се с жертви на сухопътни мини в Босна няколко седмици преди смъртта си и пише писмо до ООН с настояване за пълна забрана на този вид оръжия. А дейността ѝ, по всичко личи, е продължена от принц Хари.

© getty

Принц Хари заминава за Африка този месец заедно с Меган и евентуално с бебе Арчи. На 17 юни той ще се присъедини към HALO Trust – организацията, с която работеше принцеса Даяна. Това не е първото посещение на Хари там във връзка с тази кауза. През юни 2010 г. той се срещна с представители на организацията в Мозамбик и още тогава даде ясна заявка, че тръгва по стъпките на майка си.

© getty

През 2017 г. принц Хари изрази твърда подкрепа относно целта, която HALO си е поставила – изчистване на сухопътните мини по целия свят до 2025 г.

„Преди 20 години майка ми насочи вниманието на света към този не толкова популярен проблем. Тогава някои видяха в действията ѝ много политика. Но за нея това нямаше нищо общо с политиката, всичко беше за хората.“

Това каза принц Хари по време на речта си в двореца Кенсингтън тогава. Работата му с HALO този месец ще бъде част от по-продължителен престой, който ще включва посещение на Ангола, Малави и Южна Африка.

56 от най-легендарните визии на Принцеса Даяна

Назад Напред


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE