С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Космическото изкуство, върху което Кание Уест похарчи 10 милиона долара

Тереза Восканян • 06.03.2019

Какво стои зад проекта на Джеймс Търъл, който намери подкрепа в лицето на музиканта?

Космическото изкуство, върху което Кание Уест похарчи 10 милиона долара
 © Designboom

През 1970 г. американският художник Джеймс Търъл започва проект за трансформирането на кратер в пустинята Аризона в Център за съзерцание на светлината.

Амбициозният шедьовър - фунията на изчезналия вулкан Роден - е важна част от завладяваща арт инсталация и обсерватория, разположена далеч от изкуствени източници на светлина.

За да направи това, авторът е преработил повече от един милион тона скала и е превърнал това място в специална осветителна система за спящия вулкан, на което е дал втори живот.

Инсталацията в Аризона е мрежа от подземни коридори и стаи, които само осветяват небесните тела. В своите изчисления, например, Търъл взема предвид движението на луната, което се връща към първоначалното си положение на всеки осемнадесет години и половина.

© Designboom

Като се има предвид огромния обхват на проекта и неговото отдалечено местоположение, през всичките тези години работата на художника напредва много бавно. Но, очевидно, сега той ще бъде в състояние да ускори своя проект.

Според The Wall Street Journal, Кание Уест е посетил това място през декември 2018 г., а месец по-късно е дарил 10 милиона долара на фондацията Tarrell Art. Като коментар за своя жест Кание лаконично казва: "Той иска този проект да остане във вечността".

Реновираната къща на Ким и Кание

Назад Напред


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България