С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Да вечеряш на... пейка!

Мария Георгиева • 13.07.2018

Нещо като среднощна закуска на тревата, нещо като White dinner, нещо като изпитание за търпението, нещо като стимул за креативност и много усмивки – ELLE знае две и двеста!

Масата, пардон, пейката за White dinner на ELLE
Масата, пардон, пейката за White dinner на ELLE

„Наш'та маса поздравява ваш'та маса, пардон ваш'та пейка!“. Поздравът е от съседите ни по маса. Часът е малко преди полунощ, мястото – градинката пред Централна баня в София. Всичко и всички са в бяло. Една от пейките в градинката – също!

Пейка-масата на ELLE
Пейка-масата на ELLE

Преобразена като истинска трапеза, тя играе главната роля в White dinner – събитието, което за втора поредна година се организира в София по примера на други градове по света като Париж, Барселона, Милано, Ню Йорк, Сидни... Бялата вечеря е нещо като пикник под звездите в града, на който гостите, задължително облечени в бяло, сами носят и приготвят храната и украсяват масите си, които също трябва да са в бяло. Мястото на White dinner остава в тайна до последния момент.

Срещата на път за тайното място тази година беше пред Народния театър
Срещата на път за тайното място тази година беше пред Народния театър

Идеята е гостите на вечерята да се откъснат за малко от обичайната среда, да преобразят в бяло някое от култовите места в града си, да споделят храната си с приятели, да се забавляват...

Какво по-подходящо място от White dinner, за да напомним за еко каузата в модата, която ELLE подкрепя
Какво по-подходящо място от White dinner, за да напомним за еко каузата в модата, която ELLE подкрепя

Традицията за White dinner се заражда в Булонския лес край Париж през 1988 г., когато група приятели решават да си направят пикник под звездите, облечени изцяло в бяло. По света тези събития се радват на огромен успех.

У нас White dinner засега се радва на много и различни емоции. Вълнуващо е да преживееш събитието (буквално да го преживееш!) и да си тръгнеш с широка усмивка, както направи масата на ELLE. Пардон, пейката на ELLE! Можем да се обзаложим, че е единствената в историята на White dinner по света!

Усмивките не слизаха от лицата на част от екипа на ELLE
Усмивките не слизаха от лицата на част от екипа на ELLE

“Някой ден ще минем през градинката на Централна баня, ще бъдем с внуци и бастуни и ще си спомним с носталгия за онази пейка, която в една гореща лятна вечер превърнахме в маса за White dinner”, забавлявахме се ние, след като повече от 2 часа под лъчите на изпепеляващото слънце заедно с 50 от 500-те гости чакахме да докарат масите. И накрая, когато въпреки доброто желание на организаторите да осигурят по-бързо маси за всички, дузина от дошлите да вечерят в бяло отново останаха без трапеза.

Двучасовото очакване на масите от част от гостите в София
Двучасовото очакване на масите от част от гостите в София

Чудесен повод да впрегнем нашата креативност и в шеги и закачки да превърнем една пейка в бялата перла на нашата бяла вечеря. Ледът за виното отдавна беше свършил, но не и нашето настроение – имахме го в изобилие, най-вече заради пейката. Измислихме си и слоган на вечерта: „Бели дрехи за черни вечери“ и стигнахме до житейската мъдрост, че не е важно дали вечеряш на пейка или на маса, важното е да си в бяло – и отвън, и отвътре. Защото само с бели мисли човек може да преживее черните вечери в живота си...


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE