Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Днес е световният ден на емотиконите

Тереза Восканян • 17.07.2017

6 факта, с които да почетем деня на любимите смайлита

Днес е световният ден на емотиконите
 © press

Спомянме си онези далечни времена, когато, за да изразим емоция в чатовете използваме LOL и ROFL, а в определни ситуации направо ставахме гениални в рисуването с пунктуационните знаци. 

За щастие, тези тъмни времена са отминали, а сега имаме голяма палитра от всякакви емотикони, с които да изразим в социалните мрежи всеки един момент и действие. 

Някои по-талантливи успяват да изрисуват цели изречения с тях. 

И така, нека разгледаме някои интересни факти свързани с мащабността на света на емотиконите:

1. Първият Световен рекорд по Гинес на емотикони

Фенове на емотиконите по целия свят поставиха първия Световен рекорд на Гинес за Най-голямото събиране на хора облечени като емотикони на различни места по едно и също време. Световният рекорд бе едновременно поставен от хора облечени като жълтите емотикони в Сао Паоло, Бразилия (местно време 11:00); Дъблин, Ирландия (местно време 15:00); Москва, Русия (местно време 17:00); Дубай, ОАЕ (местно време 18:00); и Лондон, Великобритания (местно време 15:00). 

2. Емотиконите скоро ще имат и филм

 “Емоджи: Филмът” отключва невиждания преди таен свят, който се съдържа в смартфона ви. Скрит в приложението за съобщения е Текстополис – оживен град, където всичките ви любими емотикони съжителстват, надявайки се да бъдат избрани от потребителя. 

3. Най-използваният емотикон в света

Това се оказва смеещото се през сълзи емоджи. Той се оказва най-предпочитан във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Не трябва да е голяма изненада за тези от вас, които често го използват. 

4. Сърцата са навсякъде

И добрата новина е, че повечето от тях за пълни и слепени. Статистиката сочи, че счупеното сърце се използва много по-рядко.  

3. Емотиконите са били изобретени през 1999 година, но не са приети до 2011 година

 Япония първи изработва универсалния език в подготовката за старта на мобилна интернет система, наречена NTT DoCoMo, с 176 символа по 12x12 пиксела.

4. 5 милиарда емоджита са изпратени всеки ден само във Facebook Messenger

Те също така са изключително популярни и в Twitter, където редовно има персонализирани емотикони за събития и хаштагове, както и в Instagram, където потребителите могат да хаштагват с емотикони. Освен "лицето със сълзи на радост", хората обичат и червеното сърце, емотиконката с очи на сърца и целуващото емоджи.

5. Вече има 2666 официални емотикони

 The Unicode Consortium, управляващ официалната клавиатура за емотикони, разшири своите предложения драстично през 2017 година. Благодарение на новата гама от опции за тонове на кожата, избор на пола и професиите, от само 722 емотиконите разраснаха на 2666.

6. Световният ден на емотиконите се провежда на 17 юли поради напълно логична причина

Календарният емотикон - минимизирана версия на иконата на iCal на Apple за настолни и мобилни приложения - показва датата по подразбиране на 17 юли.


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия