С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Фейсбук банва жени, които се държат грубо с мъжете

Тереза Восканян • 07.12.2017

Социалната мрежа "наказва" дамите заради употреба на омразна реч към бели мъже

Фейсбук банва жени, които се държат грубо с мъжете
 © iStock

Американските медии съобщават, че безброй жени, сред които комедиантите Алисън Клемп, Реa Санни, са баннати от социалната платформа в продължение на 30 дни. Това се случва заради публикации и коментари от типа на  "Мъжете са боклуци" и "Всички мъжете са грозни", чрез които изразяват разочарованието си от мъжете, в отговор на потопа от истории за сексуален тормоз, които излязоха наяве.

Защо?

Оказва се, че мъжете са посочени като защитена група във Facebook.

Кайла Авъри е една от многото жени, които са баннати от платформата за един месец. Поста й "Мъжете продължават да бъдат най-лошите" е бил докладван като деликатно и сексистко съдържание от много онлайн мъжки тролове. "Имаше един човек, който заплашваше да намери къде живея и ме набие", каза тя за едно от изданията. "Бях банната, преди да успея дори да докладвам заплашителното събщение", добави тя. 

В знак на протест 500 жени комедиянти се събраха в частна Facebook група, в която обещаха да публикуват за солидарност "мъжете са измет" в профилите си. Почти всички жени, които участваха в този експеримент, бяха по-късно "наказани" от социалната мрежа. 

Говорител на Facebook заяви, че коментарите представляват заплаха и подхранват език на омраза към защитена група, което противоречи на политиката на платформата. Те добавиха, че освен белите мъже, са защитени й "всички полове, раси и религии" по текущата политика на Facebook и че "със 7000 модератори на съдържание в Facebook, понякога има неща, които се промъкват през пукнатините". Изпробвайки тази теория, много жени са публикували в профилите си "жените са измет" като техни приятелите са докладвали постове, но не е имало подобно драматично отражение. 

Не се съмняваме, че е трудно да се управлява глобална платформа само с 7000 модератори, но ако забраните една жена да публикува "мъжете са измет," то тогава трябва да се направи същото и за мъжете.


В новия брой

Адриана Скленарикова с ексклузивни снимки и интервю за ELLE България