С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хондурас - страната на кафето, за която не знаете почти нищо

Тереза Восканян • 11.10.2018

Кои са трите страни с най-благоприятна почва за ароматно кафе със 100% биопроизход?

Хондурас - страната на кафето, за която не знаете почти нищо
 © iStock

Био кафето е революционен продукт, чието производство използва само органични компоненти.

Култивирането, събирането и подготовката за печене се извършват ръчно, без да се използва "робски" труд и вредна екология, химически добавки и торове.

Производителите на този тип кафе са активни в поддържането на групи в неравностойно икономическо положение в Африка, Азия и Латинска Америка, и в активното подпомагане на малките ферми и плантации, които не използват принудителен труд на местните хора.

Благодарение на това, растенията са внимателно обгрижвани, а събирането на био-кафе се извършва само на ръка.

Освен това е важно да се знае, че кафето със 100% биопроизход има алкален (възстановяващ) ефект и може да компенсира остатъчните ефекти от ежедневното потребление на различни продукти. Това означава, че получавате естествно енергийно зареждане без да стресирате тялото.


МЪФИНИ С КАФЕ ПО РЕЦЕПТА НА РЕНС КРУС


ТЕРОАРНО КАФЕ ОТ ХОНДУРАС

Подобно кафе се отглежда и в Хондурас, страна, за която мнозина дори не са чували, а ако са чували, повечето от тези хора вероятно няма да могат да покажат на картата къде се намира.

Фактът, че там има много кафе, и то най-доброто тероарно кафе, дори не е толкова известен. 

© iStock


ГЕНЪТ PDSS2 Е ОТГОВОРЕН ЗА ЛЮБОВТА КЪМ КАФЕТО


Производството на кафето в Хондурас се основава главно на дребното земеделие (92%) и има около 110 000 производители. По време на реколтата от ноември до април повече от един милион души се занимават с производство на кафе, което е 12,5% от населението на Хондурас.

По-голямата част от територията му се намира в планинските райони, а кафето се отглежда в 6 основни региона, разположени в цялата страна. Едно от тези места е Коркин. Там, кафе зърната са естествено отглеждани в диви тропически гори с богато биоразнообразие и плодородни почви. Тази био Арабика се събира ръчно след достигане на пълна зрялост, за да обгърне с нежни ароматни нотки на тъмен шоколад, мед и малц.

Всяко кафе, произведено в Хондурас, се измива на ръка. Климатичните условия на Хондурас принуждават производителите на кафе, след обработка да съчетават сушенето на зърно в природосъобразни условия. 

НАЙ-ПОПУЛЯРНАТА АРАБИКА ИДВА ОТ ПЕРУ

Перу заема огромна площ и на практика, цялата страна е особено плодовита. Климатичните условия тук са чудесни за отглеждане на кафе главно на източните склонове на Андите. Тези земи осигуряват отлична реколта, а климатът в Перу е най-подходящ за развъждане на кафени дървета.

Ето защо, днес, кафето е основният продукт на местното земеделие, а самите насаждения се развиват доста бързо и постепенно се увеличават.

Магаре натоварено с перуанско кафе
Магаре натоварено с перуанско кафе © iStock

В Перу се произвежда предимно арабика, която, поради местните климатични, условия придобива мек, почти без горчивина, открояващ се вкус.

Говорейки за перуанското кафе, не можем да не отбележим най-важната част - тя се отглежда на уникални, екологосъобразни насаждения със специални технологии. Благодарение на това почти цялото кафе, изнасяно от Перу, е обозначено със 100% биопроизход. По-специално, такова кафе се отглежда без използването на пестициди и други потенциално опасни вещества, поради което зърното придобива особено високо качество.

Цялото кафе от Перу има чудесна комбинация на балансиран вкус и хармоничен, почти перфектен аромат. 

КАФЕТО ОТ КОЛУМБИЯ СЕ СЛАВИ С ОТЛИЧЕН ВКУС И ДЪЛБОК АРОМАТ 

Първоначално, колумбийското кафе се отглежда само за употреба на местната аристокрация. Но достатъчно бързо предприемчивите хора осъзнават, че ароматните семена могат да им носят добри пари, а насажденията от кафени дървета всяка година стават все повече и повече. За щастие, местният климат и почва им позволява да растат без никакви проблеми.

Колумбийски фермери връщайки се с реколтата на кафе от местна плантаця
Колумбийски фермери връщайки се с реколтата на кафе от местна плантаця © iStock

Ароматните зърна от Колумбия се намират на около 1500 метра надморско равнище върху вулканични почви. Благодарение на съдържащите се в земята вещества, дърветата получават необходимата храна в точното количество. Височината позволява на кафето да получава максимално слънце, на практика, през цялата година. Другият плюс е, че в планините често вали, но влагата не се задържа в почвата и в резултат на това дърветата получават необходимото количество вода, без това да влияе на корените.

И тук, богата реколта от ароматни зърна се отглежда почти без човешко участие. Въпреки това се изисква и човешки труд, който да уверява, че дърветата не страдат от болести и вредители. Събирането на зряло кафе се извършва само на ръка. Това се случва по много проста причина - на едно дърво може да има както готови за събиране плодове, така и зелени такива, които все още трябва да узреят малко.

 


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион