С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кога сме започнали да виждаме синьото?

Петра Денчева • 27.05.2019

Едва наскоро учените установиха, че думите за синьо в езиците по света, са по-нови, в сравнение с думите за останалите цветове

Омир е нямал дума за този цвят
Омир е нямал дума за този цвят © iStock

Кога сме започнали да виждаме синьото? Това се питал и Уилям Гладстон още преди 150 години. Бъдещият министър-председател на Англия, който тогава се занимавал с научна дейност, забелязал, че в „Одисея“ Омир никога не използва думата „синьо“. Дори за описанието на морето!

След Гладстон, и филологът Лазаръс Гайгер търси без успех думата в древни текстове на старогръцки, арабски, иврит, хинди, китайски... Чак в Древен Египет преди около 4500 години този цвят получава собствено название!

Без думи...

Това била единствената цивилизация, която можела да произвежда синия цвят и вероятно тъкмо тя го е дала като понятие на света.


И ОЩЕ НЯМАТЕ СИНЬО ЧЕРВИЛО?


В наши дни обаче все още има места, където синьото не съществува. Психологът Жул Давидов пътувал до Намибия, за да проведе експеримент с племето Химба, което нямало конкретна дума за синьо. Когато накарал представители на племето да посочат кое е синьото квадратче на фона на зелени такива, химба изпитали неимоверно затруднение.

Прелести в синьо

Назад Напред


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE