С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Мъжете в Саудитска Арабия се оплакват заради нов дрескод

Тереза Восканян • 26.04.2018

Саудитските жени намират това за много иронично

Мъжете в Саудитска Арабия се оплакват заради нов дрескод
 © iStock

В събота принцът на Саудитска Арабия Халед Ал Фейсал издаде указ, в който се казва, че мъжете, които работят в светия град Мека - дори тези, които работят в частния сектор - трябва да носят традиционни саудитски дрехи на своите работни места в региона.

Традиционният мъжки  "тиб" се състои от дълга бяла роба и червена и бяла карирана кърпа. Но някои саудитци се оплакаха в Twitter, от новия дрескод. 

"Най-важното в дрехите е да бъдат скромни", пише в тутър Abdullah Alharbi - един от засегнатите. "Освен това, това е личен избор. Искането на служителите да носят традиционни дрехи е неуместно."

"Това не е правилно", казва друг саудиец, "Тобите не са практични, освен ако не работите в звено за обслужване на клиенти и не се изправяте лице в лице с хора, но не и в офиса. Защото всеки настоява, че носенето на традиционни дрехи показва саудитската ни гордост. С цялото ми уважение, Вашата гледна точка е остаряла."


STREET STYLE: #HIJABISTA, ИЛИ ЛИЦЕТО НА МОДЕРНАТА МЮСЮЛМАНСКА ЖЕНА


Саудитските жени, които традиционно се изисква да носят дълги, черни абаси върху дрехите си, смятат, че възраженията на мъжете към новия дрескод са малко иронични. Те също се обърнаха към Twitter, за да си върнат за всички обиди, които мъжете са им отправяли относно външния им вид, когато не са били облечени достатъчно "традиционно".

Със саркастичните си коментари саудитките успяха да хармонизират нещата във Вселената и да докажат, че Кармата винаги си върши работата.

Ето и извадка от техните туитове, преведени от арабски:

"Винаги съм мислила мъжете, които носят западни дрехи за евтини продукти за продажба, а момчетата, които носят скромни и свободни роби имат висок морал и етика и са били отгледани добре - точно като една покрита близалка."

"Заклевам се в Бога никога няма да се омъжа за мъж, който не носи традиционните дрехи и няма да бъда горда съпруга на такъв."


С ХИДЖАБ НА МОДНИЯ ПОДИУМ


"Перфектно! Нека дрехите бъдат широки и да покриват косматите им крака."

"Това е добре, защото не мога да се удържа, когато видя мъж с тесни ризи и изскочили мускули. Не мога да се спра да не го тормозя."

"И после момчета се оплакват: "Защо жените ни тормозят?" Пич, тялото ти е причината. Не съм аз виновна, че е на показ."

В продължение на години саудитските жени използват Twitter, за да коментират неравностойното си положение, в което са поставени. Миналата седмица те стартираха хаштаг, с който се противопоставят на училищата за шофьори, чиито такси са по-високи за жените. Сега те използват платформата, за да се наслаждават на сладката ирония отправена към мъжете, които са разстроени, че също трябва да се обличат традиционно. Както една саудитска жена сподели пред ELLE.com, "Мъжете се оплакват в Twitter за дрескода си и съм толкова щастлива, че най-накрая получават същото отношение".

 


В новия брой

От новия брой на сп. ELLE: посрещаме годината, в която ще сме силни и уверени