С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо правителството не иска да защити българката от домашно насилие?

Тереза Восканян • 08.01.2018

И защо определението "социален пол" стана проблем?

Защо правителството не иска да защити българката от домашно насилие?
 © getty

И докато звездите дават гласност на проблеми, които ги има от години, борят се срещу сексуалното насилие, срещу по-ниските заплати при жените и като цяло - срещу дискриминацията на жените в обществото, то при нас в България, Народното събрание има вероятност да отхвърли ратификацията на една много важна спогодба - Истанбулската конвенция.

Решението тя да се разгледа е прието с 11 гласа "за" и 8 - "против".

За да разберем защо в последните дни спогодбата е така коментирана, нека да разберем какво всъщност пише в конвенцията и защо тя е важна стъпка за жените в нашето общество.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (позната по-кратко като Истанбулската конвенция) е създадена с идеята ... ами ... да се бори с насилието над жените и с домашното насилие.

Нека разгледаме чл. 4. точка 3 на Истанбулската конвенция, в която пише "Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут. "

Преди тази точка, в чл. 2 се дава обяснението и определението, че "ПОЛ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". 

Тази "спорна" точка от споразумението иска да каже, че жената не може да бъде дискриминирана по упоменатите признаци.

Тоест, ако случано някой мъж реши да ви "сложи на мястото" като ви каже и най-вече "покаже", че като жена вие трябва да сте само в кухнята и единствената ви роля е да раждате и да отглеждате деца, то тази така "неясна" точка, ви защитава легално срещу този "добронамерен" човечец. 

Не ви ли се е сторило не в контекст, когато на интервю за работа са ви питали какво ви е семейното положение и дали смятате скоро да имате деца? Това, дами, също е дискриминация основана на вашия пол. Тъй като жените на определена възраст се смятат за потенциални "проблеми" за фирмата, с биологичното си право на създаване на живот и възползването от законното си право на взимане на отпуска за майчинство.

Но главно, конвенцията защивата жените, които са били малтретирани, бити и физически тормозени и слага по-строги закони и мерки за превенцията на подобни престъпления.


#MЕTOO: ВСЯКА ТРЕТА ЖЕНА В ЕВРОПА Е ЖЕРТВА НА ТОРМОЗ И НАСИЛИЕ


Истанбулската конвенция задължава държавите да направят минимални промени като адаптират своето наказателното законодателство по конвенцията. 

Накратко, едни от най-важните аспекти в споразумението са, че страните трябва да осигурят на жените и момичетата жертви на насилие защита и подкрепа като се изградят достатъчен брой кризисни центрове за жертви на изнасилвания и сексуално насилие; осигурят достъп на жертвите до услуги, от които имат нужда, като съдебна помощ, психологическо консултиране, финансова помощ, настаняване, образование, обучение и помощ за намиране на работа; дефинират и криминализират различните форми на насилие срещу жени и момичета, включително психологическото и физическото насилие, сексуалното насилие и изнасилванията, следенето, гениталното осакатяване, насилственото встъпване в брак, насилствените аборти и насилствената стерилизация. 

Изгубени в превода? 

 И така, "против" са гласували  8 души, от които - 7 мъже и една Корнелия Нинова. 

БСП излезе със становището, "Няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". 

Според ВМРО "Под заглавие за домашното насилие, Конвенцията налага учебни програми за изучаване на „нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм. Тя съдържа редица скандални текстове, атакуващи такива основополагащи категории за българите като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др. Истанбулската конвенция също така насърчава изучаване на „нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм, травестизъм и др. подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите."

От къде дойде това, бихте се запитали? 

Всичкото объркване идва от английските дефиниции "gender" и "sex". Ако трябва да разграничим двете думи, които на български се превеждат и в двата случая "пол", то "gender" e всичко това това, което се определя като "мъжествено" или "женствено" - роли дадени от общество. На български се превежда като "социален пол". 

В Истанбулската конвенция не става дума за трети, четвърти или пети пол. Става дума за жената и нейното право да бъде защитена на максимално законно ниво. 

Единственият проблем, който споразумението разглежда, е фактът, че жените стават жертва на насилие, само защото са жени и това може да се изкорени с помоща на промени, които в дългосрочен план могат да преодтвратят много престъпления срещу момичета и жени. 

Трябва да отбележим, че тъй като българската конституция признава два пола, споразумението не налага промени за въвеждане на друг, различен пол. 

Докато във Фейсбук, неясно защо, се събират подписки срещу приемането на споразумението, в четвъртък, на 11-ти януари, от 11:00 часа тези, които са против насилието над жените ще излязат на мирна демонстрация пред Народното събрание в подкрепа на ратификацията на Истанбуслката конвенция в България. 

От 28 държави членки на ЕС всички са подписали Истанбулската конвенция, а 17 са я ратифицирали.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие може да се прочете в сайта на Съвета на Европа на български език.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE