С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Парфюмът, който свързва Мария-Антоанета и принцеса Даяна

Тереза Восканян • 26.03.2019

Мари-Антоанета носела три флакона с любимия си аромат на Houbigant в корсета си на път за своята екзекуция

Парфюмът, който свързва Мария-Антоанета и принцеса Даяна
 © iStock

От 1773 година насам парюмите Houbigant са синоним на аристокрацията. 

Легендата разказва, че, когато се опитва да се измъкне от революцията, кралицата на Франция е разпозната точно по аромата на своя любим парфюм - Houbigant Quelques Fleurs Royale Extrait. 

Парфюмерийната къща, от тогава насам, е запазила много от своите кралски нюанси, включително и този съдбовен аромат, който в по-късен етап става любим и на принцеса Даяна. 

През вековете, къщата на Houbigant е парфюмерист на кралските дворове на Европа. На Houbigant са ухаели Наполеон, Наполеон III, руският Александър III и кралица Виктория.

Кралица Виктория
Кралица Виктория © iStock

НОВАТОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

През 1882 г. къщата стартира линията Fougère Royale, първия Fougère (фужер) парфюм, който създава ново семейство аромати, което и днес остава най-популярното семейство на мъжките аромати.

Houbigant е и първата парфюмерийна къща, която открива как да се изолират определени молекули от естествени суровини и по-специално кумарин.

През 1912 г. те въвеждат Quelques Fleurs, първият истински многоцветен букет от аромати, който някога е бил създаден. До този момент цветните аромати са били предимно единични или са били смесени с билки и други есенции.

Парфюмеристите цитират Quelques Fleurs като иновация, която създава изцяло нова класификация на ароматите и влияе върху други композиции в продължение на години, включително и на много от важните съвременни аромати.

14 известни жени и техните униканлни парфюми

Назад Напред


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE