Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

8 най-често допускани грешки в слънцезащитата

19.05.2017

Как да минимизирате риска от излагане на UV-лъчението с новия Solar

8 най-често допускани грешки в слънцезащитата
 © iStock

Използвате слънцезащита, но въпреки това след няколко часа се сдобивате с неприятна болка и червени петна по кожата. Проверете дали не допускате някоя от осемте най-често срещани грешки:

1. Избрали сте грешен фактор за защита.

В първите дни под слънцето е важно да използвате висок фактор на защита. А ако се намирате близо до екватора, 50+ трябва да е единственият SPF фактор, който ще използвате. SPF 20 могат да си позволят само притежателите на тъмна кожа, но всички останали могат да използват този фактор едва след като вече са получили тен.

2. Забравили сте да подновявате защитния слой върху кожата.

Много хора смятат, че след като са нанесли еднократно водоустойчив продукт с висок фактор за защита, са застраховани чак до вечерта. Но вредното влияние на UV-лъчите е постоянно. Първо, не е измислен все още такъв крем, който на 100% да спира влиянието на слънчевите лъчи върху кожата. Второ, водоустойчив не означава неизмиваем. Защитният слой на продукта отслабва след всяко измиване. На всеки два часа се налага да нанасяте слънцезащитен продукт.

3. Нанесли сте прекалено малко средство.

Не си струва да икономисвате от слънцезащитен продукт, тъй като срокът му на годност и без това е кратък. Съвременните кремове не оставят мазен филм, което означава, че можете да го нанасяте щедро върху кожата. Не забравяйте старателно да втривате крема в кожата.

4. Не сте помислили, че UV лъчите проникват и през стъклото.

Дори и да пътувате с автобус, с автомобил или да сте на кафе, слънчевите лъчи проникват и през стъклото. Няма да получите тен, но кожата ви може да изгори.

5. Разчитате на дрехите.

Обикновена тениска пропуска около 70% от ултравиолетовите лъчи от спектър А, т.е. нейната защита съответства на слънцезащита с SPF 3 или 4. Вярно е, че лъчите тип В могат да бъдат отблъсквани до 80% от същата тениска. Изводът: да изгорите през дрехите е трудно, но да се състари кожата ви е лесно. Т.е. нанасяйте слънцезащитен крем дори и да сте на шопинг.

6. Нанесли сте слънцезащитен крем само на определени части на тялото.

Ако не достигате до всички части на тялото сами, като например на гърба, помолете някой да ви помогне. Не забравяйте да защитите и такива зони като нос, устни, рамене, гърди, чело и дори и стъпалата. А големите бенки е добре да защитавате, като нанасяте плътен слой защитен крем върху тях с помощта на стик.

7. Забравили сте за косата си.

Косата също страда от ултравиолетовите лъчи – задължително използвайте специален спрей за защита.

8. Използвате продукт с изтекъл срок на годност.

Слънцезащитните продукти обикновено имат до 12 месеца срок на годност. След като той изтече, ефективността на филтрите намалява драстично, особено ако флаконът е стоял под преки слънчеви лъчи. Дори и консистенцията на продукта да ви се струва, че е нормална, или нанасяйте продукта доста по-често, или си купете нов.

Използвайте шапка с широка периферия
Използвайте шапка с широка периферия © iStock

Седем съвета, които помагат:

1. Избягвайте пряка слънчева светлина, особено между 11 часа сутринта и 3 часа следобед.

2. Използвайте слънцезащитни продукти върху изложените на слънце части на тялото и лицето като част от ежедневния ритуал за грижа.

3. Нанасяйте слънцезащита дори в облачни дни.

4. Защитавайте очите със слънчеви очила с UVA и UVB филтри.

5. Избирайте слънцезащитния продукт според нуждите на различните типове кожа.

6. Използвайте шапка с широка периферия.

7. Обръщайте внимание на потенциалните странични ефекти на предписани медикаменти.

Опитайте: SOLAR – най-новият слънцезащитен крем на Dr. med. Christine Shrammek


Solar на Dr.med. Christine Shrammek. 50 мл, 72 лв.

Слънцезащитният крем на немската професионална козметична марка Dr.med. Christine Shrammek защитава кожата от опасните UVA и UVB лъчи. С изключително висок фактор 50+, Solar гарантира висока UV защита. Подходящ е за всеки тип кожа, а дозирането му с пипета не позволява замърсяване на продукта. Кремът е с приятна и лека текстура, бързо се абсорбира от кожата, защитава я надеждно, без да оставя залепващ филм върху нея. Solar не съдържа аромати, оцветители, парабени и PEG съдържащи емулгатори. Дерматологично тестван.Използвайте сутрин след обичайната си ежедневна грижа за кожата или по необходимост през деня.

Важно е да знаете: въпреки медицинските предупреждения за опасностите при прекомерно излагане на слънце, случаите на немеланомни и меланомни разновидности на рак за кожата се увеличават през последните десетилетия.

 

Коментари

Все още няма коментари за "8 най-често допускани грешки в слънцезащитата".

Твоето мнение ще е първо!


Няма коментари

3 начина да повдигнете самочувствието си

Практични съвети

3 начина да повдигнете самочувствието си

Самочувствието е най-важно за красотата. Попитайте Ашли Греъм по въпроса. Затова началото на пролетта е време да рестартираме самочувствието си, като се заредим със сила отвътре. Ето нашите три прости и лесни начина

Най-новите апарати за контуриране и стягане на тялото

Практични съвети

Най-новите апарати за контуриране и стягане на тялото

Д-р Катя Паскова разказа за световните технологии и тенденции в естетичната медицина

Козметика според възрастта: 30+

Практични съвети

Козметика според възрастта: 30+

Когато започват да се формират първите бръчки и петна

В новия брой

МоделътJAQUELINE SAPPERT на корицата на сп. ELLE.