С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как най-бързо и успешно да се справим със сухата кожа?

Мария Георгиева • 19.12.2017

Студеният сезон провокира проблема, но ние имаме ефикасно решение – серията Eucerin UreaRepair PLUS

Сухата кожа е често срещана, но с подходящата козметика вече не е проблем.
Сухата кожа е често срещана, но с подходящата козметика вече не е проблем.

Смята се, че около 15-20 процента от хората имат суха кожа. Симптомите са леко лющене, загрубяла повърхност, повишена чувствителност, понякога придружена със сърбеж. Проблем е, когато кожата стане много суха. Тогава тя е силно чувствителна и дори зачервена.

ЗА КОГО Е ХАРАКТЕРНА?

Суха кожа обикновено имат деца под 10-годишна възраст и хора над 60 години. Интересен факт е, че от суха и много суха кожа страдат по-често жените, отколкото мъжете. Причината: недостигът при нежния пол на урея – естественият овлажнител на кожата. И още един интересен факт: русите жени по-често имат суха кожа, отколкото брюнетките.

Суха кожа на лицето имат обикновено хората в зряла и напреднала възраст.

От суха и много суха кожа страдат по-често жените, отколкото мъжете.
От суха и много суха кожа страдат по-често жените, отколкото мъжете.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ?

Сухотата на кожата може да бъде причинена както от външни, така и от вътрешни фактори. Сред външните са климатът, фотостареенето, въздействието на химически съставки, терапевтични намеси, неправилно хранене и др. Вътрешните са генетична предразположеност, хормонални смущения, стареене на кожата, заболяване.

Основната причина обаче, която дерматолозите сочат, е недостигът на естествения овлажняващ фактор урея – в резултат способността на кожата да задържа вода намалява, нарушава се липидния баланс и бариерната функция на кожата, която става податлива на алергии и инфекции. Затова в случаи на суха кожа дерматолозите съветват в ежедневната грижа непременно да присъстват необходимите липиди и овлажняващият фактор урея.

В ежедневната грижа трябва да присъстват липиди и овлажняващият фактор урея.
В ежедневната грижа трябва да присъстват липиди и овлажняващият фактор урея.

КОИ ФАКТОРИ ВЛИЯЯТ НА ИЗСУШАВАНЕТО НА КОЖАТА?

Прекомерно излагане на слънце. Ето защо е важно слънцезащитният продукт да е специално създаден за суха кожа и да съдържа хидратиращи активни съставки в допълнение към подходящия слънцезащитен фактор (SPF). От изключително значение е всички продукти за грижа на суха кожа да не съдържат дразнещи парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа, особено сухата кожа на лицето, е по-податлива на раздразнения от нормалната кожа.

Професионални рискове. Някои професии също могат да повишат риска от суха кожа, например тези, които са свързани с работа в горещи или студени условия и с честото използване на детергенти или употребата на химикали.

Дехидратация. Хидратацията на кожата зависи от водния баланс на организма. Дехидратацията отнема допълнително от влагата на сухата кожата. Възрастните хора са склонни към дехидратация, тъй като усещането за жажда намалява с възрастта. Приемането на минимум 1.5 л. течности е от изключително значение за поддържането на здрава кожа.

Тютюнопушене. Никотинът и токсините, съдържащи се в цигарите значително намаляват притока на кръв, в резултат на което се забавя метаболизма в кожата. Това означава, че кожата се изсушава по-лесно и старее преждевременно.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СУХАТА КОЖА?

Всичко, което ви трябва, е в серията Eucerin UreaRepair PLUS. Продуктите са с концентрации на урея от 5% (за суха кожа) и 10% (за много суха кожа), а сред активните съставки са още млечна киселина и аминокиселини, които ефективно увеличават способността на кожата да задържа вода в роговия слой. Серамид 3 комплекс пък компенсира намалените нива на липидите от естествената бариера на кожата и помага на нейното възстановяване. Глюко-глицеролът действа в по-дълбоките слоеве на кожата и подобрява притокът на вода в тях.

Продукти от серията Eucerin UreaRepair PLUS.
Продукти от серията Eucerin UreaRepair PLUS.

Продуктите са специално разработени за лице, ръце, крака и тяло.

СЪВЕТВАМЕ ВИ:

 • Намалете времето, което прекарвате под гореща вода, като взимате бързи душове.
 • Поддържайте кожата си хидратирана, за да предотвратите водна загуба.
 • Избягвайте продукти, които съдържат алкохол, парабени, оцветители или аромати.
 • Прекалено честото почистване на кожата не е препоръчително, тъй като се нарушава естественият баланс на кожата и това може да я изсуши и раздразни.
 • Сутрин е добре лицето да се измива само с хладка вода, като задължително преди излизане навън де се нанася защитен крем.
 • За ежедневната хидратация на сухата кожата са подходящи продуктите, съдържащи уреа.
 • Добре е да се избягва прекомерното излагане на слънце, вятър и резки температурни разлики, тъй като това още повече ще изсуши кожата.
 • Препоръчително е кожата на лицето да си измива вечер с храдка вода, след което се нанася овлажняващ крем.
 • При суха кожа е добре да се избягват традиционният душ и традиционните почистващи продукти, съдържащи сапун. Почистването трябва да става с топла, но не гореща вода и мек почистващ препарат, който не съдържа сапун. Продължителността на душа трябва да бъде не повече от 15 минути, за да не се изсушава прекалено кожата.
 • След душ е задължително нанасянето на овлажняващ продукт.
 • За сухата кожа на краката са подходящи препарати, съдържащи уреа, глицерин и липиди, които да хидратират и защитават кожата. Овлажняващият продукт е препоръчително да не се нанася между пръстите на краката, за да се избегнат евентуални гъбични инфекции. Не бива да се използват режещи и остри инструменти за педикюр, тъй като те могат да наранят и без друго раздразнената и чувствителна кожа.

Коментари

Все още няма коментари за "Как най-бързо и успешно да се справим със сухата кожа?".

Твоето мнение ще е първо!


Няма коментари

Какви антиейдж продукти да използват жените над 50 г.?

Практични съвети

Какви антиейдж продукти да използват жените над 50 г.?

Отговорът е новата серия DermAbsolu на Avene, чието мото е: "Възрастта е състояние на ума"

Какво искат жените над 40 г. за кожата си?

Практични съвети

Какво искат жените над 40 г. за кожата си?

Блясък, блясък и пак блясък! Сияещата кожа е ключът към младостта

Как да повторим визията на Риана от Wild Thoughts

Практични съвети

Как да повторим визията на Риана от Wild Thoughts

Певицата демонстрира нови продукти на своята собствена козметична линия, които дори още не са излезли на пазара

В новия брой

Адриана Скленарикова с ексклузивни снимки и интервю за ELLE България