С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Поведенческо остаряване: какво означава и как да го избегнете?

13.09.2016

То засяга дори 25-годишните

Поведенческо остаряване: какво означава и как да го избегнете?
 © iStock

В последните години учените определят още един тип остаряване – поведенческо. На такова са подложени много млади хора между 25-30 г. Терминът се появява през 2013 г., когато започват първите изследвания за идентифициране на причините за появяването му и за последствията от него.

Какво означава „поведенческо остаряване“?

Това са измененията, които настъпват с кожата на човек, но под влияние на промяната на начина му на живот. Това остаряване се различава от хронобиологичното, което е пряко свързано с възрастта и с хормоналното остарвяване – с възрастта хормоналният фон се променя.

Поведенческото остаряване е следствие на нашите навици (пушене, алкохол, лоша храна), от ритъма на живот (недоспиване, стрес,заседнал живот), влияние на слънчевите лъчи, неблагоприятна екологична среда и т. нат. В този смисъл поведенческото остаряване е следствие на промененото социално положение на жените.

Този тип остаряване засяга дори 25-годишните – много работа и отговорности, преследване на кариера, недоспиване, стрес и неправилно хранене са основните причинители. След няколко години последствията от този начин на живот се отразяват върху лицето.

Признаци на поведенческо остаряване са:

Ако хронобиологичното остаряване се характеризира с появата на бръчки и понижаване на еластичността на кожата, то поведенческото се проявява по друг начин. Има 4 основни групи признаци.

- Промяна на цвета на лицето (сива кожа или повяхнал тен – особено при пушачите и при тези, които рядко излизат на чист въздух);

- Пигментация, сухи зони (последствия от UV лъчите, прекомерен загар и солариум);

- Уморен вид, кръгове под очите (показатели за стрес);

- Разширени пори, възпаления, блясък по кожата (следствия от неправилно хранене и нарушена обмяна на веществата).

Поведенческото остаряване е индивидуално. Да противодействаме едновременно върху всички фактори е невъзможно. Има обаче някои неща, които можем да направим, за да изглеждаме по-млади.

#1. Наспивайте се! Спете в проветрено помещение, като оптималната температура е 18-20 градуса.

#2. Хранете се правилно! Сладките, солени и преработени храни затрудняват обмяната на веществата и помагат за натрупване на токсини в организма. А това се оказва негативно върху вида на кожата.

#3. Откажете се от вредните навици! Цигари и алкохол – те нарушават кръвообращението ви и метаболизма на клетките. Следствието т това се вижда върху кожата ви – сива и отпусната.

#4. Защитавайте кожата от слънчевите лъчи! Изпозлвайте козметика с SPF филтър не само по време на отпуск, а избирайте дневния си крем със слънцезащитен фактор не по-малък от 15-25.

#5. Избягвайте стреса! Тук универсална рецепта няма. На някои им помага йога, на други плуване, на трети – масаж, на четвърти – кулинарни курсове. Научете се да се отпускате и да не мислите за работа.

#6. Често се разхождайте на свеж въздух!

#7. Ползвайте качествена козметика! Съвременните козметични продукти могат успешно да се справят с последиците от начина ви на живот – възстановяват кожата, ускоряват метаболизма, имат антиоксидантно действие и визуално подобряват тена на кожата.

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE