Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Въпрос на деня: зависи ли ефекта на козметичния продукт от количеството, което нанасяме?

Люба Вангелова • 21.11.2016

Въпрос на деня: зависи ли ефекта на козметичния продукт от количеството, което нанасяме?
 © iStock

Колкото повече, толкова по-добре – така са ни учили от детството. Колкото повече стихотворения научим, толкова по-висока оценка ще получим. Колкото повече клякания направим, толкова по-добре ще оформим мускулите си. Списъкът със ситуациите, за които това правило се отнася, може да продължи до безкрайност.

Много хора предпочитат да прилагат този принцип и в грижата за кожата и косата, като използват обилно обилно количество от балсамите, лосионите и маските. Но точно в тези случаи ефект не просто няма да има, а дори може да навредите на кожата и на косата си. И тук идва въпросът: зависи ли ефектът на козметичния продукт от количеството, което използваме от него?

Дозата прави разликата между лекарството и отровата. Това е известна фраза на швейцарския лекар Парацелз. Трябва да знаем, че в съдържанието на всеки козметичен продукт има активни компоненти и основа, в която са тези компоненти. Количеството от нанесения продукт не влияе на резултата от него. Нанесеното количество трябва да бъде толкова, колкото е препоръчано от производителя за всеки конкретен продукт. Това се отнася както за кожата, така и за косата.

Да нанесете вреда от прекалено количество на козметичния продукт, е по-трудно, отколкото да нанесете вреда от използването на грешен продукт или не по предназначението му. Ако става дума за кремове, серуми, маски – в упътването е отбелязано какъв би бил ефекта от прекомерното използване, В повечето случаи няма такъв. Кожата и косата поемат толкова, от колкото имат нужда – именно това средно количество е указано в упътването. Всичко останало е излишно, а кожата и косата ви ще ви го покажат. Ще се появи мазен блясък, ще се увеличи производството на себум и други неприятни моменти, които ще подскажат, че има излишък на хидратация и подхранване.


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия