С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 безценни съвета как да се подготвите психически за сватбата

Десислава Найденова-Вичева • 23.04.2019

Цветът на салфетките и това, дали да има рози или божури по реверите и масите, са важни неща със сигурност. Но има и по-важни

5 безценни съвета как да се подготвите психически за сватбата

Моята сватба беше преди 8 години. Подготовката продължи по-малко от месец (да, беше приключение, и не, не бях бременна). Точно 4 дни преди големия ден натиках булчинската си рокля в гардероба и заявих драматично: „Сватба няма да има!“.

Причината беше случка с бъдещата ми свекърва, която имаше неблагоразумието да се намеси не много обмислено по въпрос, свързан с визията ми за моята сватба. Отнесе го, разбира се, не тя, а партньорът ми, нейният любим син. Тя дори не разбра...

Сега всичко това ми се струва нелепо и смешно, но тогава чувството беше постапокалиптично. Явно се беше натрупало напрежение и един толкова глупав повод се оказа достатъчен, за да помете като ураган мечтите и очакванията ми за съвършенство. Все едно от розовия си облак изведнъж с гръм и трясък се бях озовала на земята. Без желание за нищо, включително и за сватба.

Ако в момента подготвяте сватбата си, може би ще ви бъде полезно да прочетете следващите редове. Те не казват кой знае колко нови неща, но припомнянето им няма да е излишно. Отделете няколко минути и си поемете въздух.

TIFFANY & CO. ПУСНАХА НОВ ГОДЕЖЕН ПРЪСТЕН TIFFANY TRUE

1. Една рокля не може да бъде по-важна от човека до вас

Цветът на салфетките и това, дали да има рози или божури по реверите и масите, са важни неща със сигурност. Ние, жените, сме склонни да се фокусираме върху нещо до степен, че всичко останало да избледнее. Искаме перфектната сватба, но понякога това е с цената на отношенията ни с човека до нас. За малките и по-големи спорове говоря. Погълнати сме от подготовката, вторачваме се във всеки детайл, емоционално се изтощаваме, като малко кълбо от нерви сме. Не забравяйте, че подготовката за сватбата трябва да носи и на двама ви положителни емоции, а не да застава като планина между вас. Дори когато има още толкова много неща за организиране, а обратното броене да е вече към своя край, намерете време, за да се насладите просто на това, да бъдете с този човек. Именно той е причината за тази сватба, и да сте с него, трябва да бъде най-приятната част от процеса. Спомняте си какво се случи с Кари Брадшоу, нали?

КАКВО Е НУЖНО ЗА ЩАСТЛИВ БРАК ДНЕС?

2. Бъдете нащрек с роднините си

Възстановяването на връзката с роднините, близки или по-далечни, може да отключи стари и позабравени семейни отношения и динамики, които невинаги се свързани с приятни преживявания. Майки орлици, ревниви бащи или просто свръхкритични родители могат да изкарат от равновесие булката и младоженеца в дните преди сватбата, а и по време на самата сватба. Вероятно ще реагирате по-емоционално от обикновено на незначителни неща и проблеми, ще заемате отбранителна позиция, което ще ви напрегне допълнително и ще засенчи радостта. Ще се върнат модели от детството ви и за да не попаднете в този капан, в който неминуемо ще въвлечете и партньора си, бъдете нащрек. Поставете и отстоявайте своите граници. Това важи и за деня на сватбата ви. Не позволявайте на никого да ви попречи да се чувствате добре, бъдете над нещата. (Шаферките ви могат да бъдат вашата най-вярна стража.)

СТОП! ТОВА СА МОИТЕ ГРАНИЦИ

3. Осъзнайте потиснатите си страхове и емоции

Бракът е голяма и отговорна стъпка. Той сякаш поставя началото на един по-зрял период от живота ни. Повечето хора, които се решават на тази стъпка, в един или друг момент преживяват емоционална реакция към това своеобразно израстване. Без значение от възрастта, на която са, женитбата често кара хората да се чувстват така, сякаш се отказват от това, да бъдат деца. Не само се ужасяваш, че ще се сбогуваш с безгрижието и с детето в себе си, но и че ще загубиш себе си, когато се ангажираш във връзка с брак. Тъй като семейната двойка оставя зад себе си детството, по-дълбоки са екзистенциалните страхове, особено когато двамата започнат да мислят за собствените си деца и се изправят пред общото си бъдеще. Осъзнайте всичко това и говорете открито за него.

4. Не бъдете прекалено (само)критични

Въпреки че може да изглежда нелогично, когато хората получават това, което искат, тяхната тревожност често се засилва. Те са склонни да се заслушват в онези вътрешни гласове, които поставят под съмнение тяхната увереност или ги карат да се чувстват несигурни относно партньора им. Тревогите преди сватбата често са резултат от събуждането на тези гласове, които ви питат: „Сигурен ли си (...че ставаш за брак, че това е човекът)?“. Можете да се преборите с тях, като обръщате внимание на тези мисли, отчитате появата им и ги третирате като вътрешен враг, подкопаващ вашите истински чувства. Реагирайте на тези мисли спокойно, например кажете си: „Не е необходимо да бъда съвършен. Просто трябва да бъда себе си. Щастлив съм в отношенията си и обичам партньора си за това, което е.“

Какво да научим за любовта от най-дългите връзки в Холивуд

Назад Напред

5. Фантазии vs реалност

Всяка булка иска да изглежда и да се чувства като принцеса в деня на сватбата си. Мечтае да бъде част от приказка, в която се казва: „И заживели щастливо...“. Често ние, жените, виждаме всичко в розови нюанси, или поне ни се иска да бъде така. Сватбеният ден по възможност трябва да конкурира всички най-романтични сюжети. Дори си представяме, че и след това ще бъде така. В реалния живот обаче нещата са доста по-различни и би било добре да си спестим грандиозните очаквания. Защото за да заживеем щастливо и да продължим да го правим, е нужна осъзнатост. Затова принцесите живеят в приказките, докато истинските жени следват своя собствен сюжет. А сватбеният ден е просто ден, за който, каквото и да се случи през тези няколко часа, ще си спомняте с усмивка.

Булчински рокли с разточителна красота

Назад Напред

 


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България