С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 качества, присъщи на уверените жени

Петра Денчева • 22.01.2019

Онези, които харесват външния си вид, притежават пет ключови неща. И съвършеното тяло не е сред тях!

Има много по-важни неща от малкия нос или големия бюст.
Има много по-важни неща от малкия нос или големия бюст. © iStock

Кога за последно се погледнахте в огледалото и се зарадвахте на отражението в него? Ако е било тази сутрин, значи сте сред малкото жени, които са загърбили неувереността. Мнозинството обаче никак не са доволни от начина, по който изглеждат телата им.

В резултат, само за 2017 г. в САЩ са извършени 17.5 милиона естетически корекции, при 92% от които пациентите са жени. На върха на класацията при хирургичните интервенции е уголемяването на бюста, а при нехирургичните – поставянето на ботокс.

По данни на психолози обаче, въпреки че е направено с цел подобряване на визията, минаването под иглата или ножа не гарантира подобряване и на самочувствието. То, оказва се, се влияе от много по-достъпни и по-малко рисковани неща. Кристина Холмквист Гатарио, научен изследовател от шведския университет в Гьотенбург, която работи в сферата на позитивното възприемане на собственото тяло, се е посветила на това, да наблюдава дамите със здравословно самочувствие. Ето какво обобщават тя и екипът ѝ за тези жени:

1. Жените, които харесват себе си, вярват, че не всичко в живота се свежда до външния вид.

Във все по-визуалната среда, която ни налагат социалните медии, е трудно да разграничим себестойността от визията. Но дълбоко в себе си знаем, че в живота има много по-важни неща от малкия нос или големия бюст.

10 звезди над 40 с перфектна визия

Назад Напред

Затова, ако някога се изкушите от мисълта „Ще ми се да изглеждах еди-как-си/като еди-кого-си“, насочете вниманието си към нещата, които с удоволствие бихте правили в този ден, хората, които бихте искали да видите, идеите, които цените.

2. Жените, които харесват себе си, участват в благотворителни каузи.

Загрижеността за другите определено е качество, което измества фокуса от притесненията за собствения ти външен вид. В същото време, усещането, че помагаш на някого, те кара да се чувстваш по-силен.


НОВАТА IT ЧАСТ НА ЖЕНСКОТО ТЯЛО


Проучването на Гатарио потвърждава, че ангажирането с каузи, които искат да променят света към по-добро, води до промяна и в личното светоусещане на участничките в тези каузи. Дамите заживяват с идеята, че живота им зависи повече от тях самите, отколкото от чуждото мнение.

3. Жените, които харесват себе си, избягват определен тип медии.

Чували ли сте за хаштага #thinspiration? В Isntagram го ползват момичета с анорексично слаби тела, но е доказано, че той не действа вдъхновяващо на хората, които искат да подобрят живота си. Вместо това задейства негативни и обезценяващи мисли за собствената стойност и външен вид.

10 нови продукта за свежа визия

Назад Напред

Жените, които се харесват, изобщо не се изкушават да разглеждат подобни постове. Изследователите наричат този тип онлайн поведение „защитно филтриране“. При него потребителите избягват профили, медии, каталози и други подобни платформи, които изкушават човек да се сравнява с непостижими образци.

4. Жените, които харесват себе си, се грижат за себе си.

Логично е – чувстваме се добре, когато полагаме грижи за тялото, здравето, настроението си. Спортните тренировки са само един от примерите за добра грижа и за тялото, и за самочувствието. Те подобряват вида ни и са доказано полезни и за психиката. Каляват и волята.


КАКВО НАМИРАТ МЪЖЕТЕ ЗА НЕУСТОИМО ВЪВ ВАС?


Същото важи и за здравословното меню, пълноценния сън, качествената козметика. Колкото по-грижовни сме към телата си, толкова повече енергия сме посветили на това, те да работят и да ни служат добре, а не на безпочвени притеснения дали изглеждат достатъчно добре.

5. Жените, които харесват себе си, се обграждат с правилните хора и дейности.

Гитарио нарича тази стъпка „изграждане на безопасна среда за стабилно самочувствие“. Идеята е да избирате внимателно с кого прекарвате времето си и в какви дейности се включвате. Ако най-близките ви приятелки постоянно се оплакват от няколко излишни килограма, обикалят магазините за още и още модни придобивки или прекаляват с естетическите процедури, имате право любезно да ги помолите да говорите за други неща, когато се виждате.

Акцент: без грим

Назад Напред

И ако не се получи, да се дистанцирате от хората, чието присъствие ви натоварва. Фокусирането в по-полезни занимания ще ви срещне с нови приятели, с които ще сте на една вълна, така че освободилото се време и пространство за срещи с тях е добре дошло. Това е още един вид филтриране, което постепенно превключва от отблъскващото ниско самочувствие към разкрасяващата сила на вътрешна увереност.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE