С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Чувствате се стресирани? Вземете си куче

Десислава Найденова-Вичева • 10.10.2019

Някои кучета разпознават паник атаките на своя стопанин

Чувствате се стресирани? Вземете си куче
 © iStock

Кучетерапия? Да. Съществува такова нещо, при това още от IX век.

Скорошно проучване показва (или по-скоро потвърждава) какво влияние може да има присъствието на домашния ни любимец куче в стресови ситуации. Тестът включва решаване на сложни математически задачи и потапяне на ръцете в съд с ледена вода за 2 минути. Участниците можело да бъдат придружени от приятел, партньор или собствен домашен любимец. По-ниски нива на стрес показали хората, които са заедно с кучето си.

Домашните любимци на звездите

Назад Напред

Друго проучване установява, че в група с хора с високо кръвно налягане при стрес тест по-слабо реагират тези, които имат куче от 6 месеца или повече. Що се отнася до деца, кучетата отново имат положително влияние. В изследване от 2015 г. взимат участие две групи деца, едните имат у дома куче, другите нямат. При първата група 12% са отговорили на критериите за тревожност, при другата група, на тези без куче като домашен любимец, процентите са 21%.


МОЖЕ ЛИ СТРЕСЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В УБИЕЦ?


Психиатрията отива дори по-далеч. Вече има специално обучени кучета, които да помагат да своите собственици с различни състояния като например посттравматично стресово разстройство, шизофрения, тревожност, депресия, биполярно разстройство. Куче може да разпознае и паник атака, която стопанитът му преживява, и според обучението, което е преминало, да реагира по необходимия начин.

Кучешки живот в Instagram

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE