С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Розовите очила наистина повдигат настроението

Тереза Восканян • 03.06.2017

Цветотерапията съществува и може да направи ежедневието ни по-розово

Розовите очила наистина повдигат настроението
 © iStock

Вече знаем, че розовите очила лятото са един чудесен начин да изглеждаме готини и модерни. Авиаторските форми в с оцветени в розово стъкла кацнали на носа ни няма как да не освежат ежедневната ни визия.

Оказва се, обаче, че изразът “да гледаш света през розови очила” и съответната й метафора е абсолютна и вярна. Поне според хромотерапевтите.

Хромотерапията е метод на лечение, което използва видимия спектър (цветовете) на електромагнитната радиация за лечение на различни заболявания.

Според хромотерапевтите светлината, цвятовете и различните цветове могат да се използват за подпомагане на благосъстоянието ни. Тоест, чрез цветните стъкла е съвсем възможно да си повдигнем настроението.

© iStock

Да обясним и как работи този метод.

Според принципите на хромотерапията (или цветотерапията) всеки от седемте нюанса на дъгата (ROYGBIV) има собствена енергия. Тази енергия се отнася до една от седемте основни чакри в тялото, представляващи от увереност и любов до комуникация и духовна връзка.

"Цветът е просто светлина от различни дължини на вълната", казва хромотерапевтът Валери Логан-Кларк, основател на Colour Therapy Healing във Великобритания. "Тя се абсорбира от очите и кожата, а енергията ни повлиява на всички нива - физически, духовен и емоционален".

Ако четете в момента с голяма доза скептицизъм, знайте, че науката подкрепя някои от тези твърдения.

Според проучване от 2008 година, установено е, че някои нюанси на светлината могат да окажат положително въздействие върху нарушенията на съня, депресията, сезонното афективно разстройство (SAD) и посттравматичното стресово разстройство (PTSD). Що се отнася до физическите ефекти на цветната терапия, изследванията от Националния център за биотехнологична информация показват, че тя може да стимулира определени биохимични и хормонални процеси в организма, което може да помогне за балансиране на цялата ни система.

Така че, дерзайте към оптиките, да си харесате най-розовите очила, защото лятото настъпва, а светът около нас трябва да е светъл, весел и хармоничен. 

 

Огледални очила

Назад Напред

 


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE