С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Да се научим на спонтанност!

Тереза Восканян • 17.05.2019

Спонтанността е едно от най-простите и най-достъпни удоволствия, чийто вкус се разтваря в нашия интензивен, прекалено предвидим, идеален живот

Да се научим на спонтанност!
 © iStock

За повечето ни съвременници внезапните действия се свързват с нещо неразумно и дори нездравословно - като пиянски призиви или ненужна искренност с началниците. Спонтанният акт е почти подвиг, на който не всеки е способен, умение, което е трудно да се научи. Няма смисъл да добавяте към графика си "прозорец за доза спонтанност“ в понеделник в 19.30 ч. Или да убедите любимия си човек да уреди за вас изненада в почивните ви дни.

Да планирате спонтанността, е същото като да вземете решение да бъдете нерешителни или да мечтаете да стане прагматични - някои проекти за самоусъвършенстване са обречени от самото начало.

Спонтанните действия се основават на доверието - към партньора, към самия себе си, към обстоятелствата. Този тип осъзнатост отнема време, защото се основава на разбирането на силните и слабите ви страни, навиците и изкушенията - както вашите, така и тези около вас. Но щом веднъж бъде постигнато това доверие, то ще ви освободи от балансирания подход към вземането на решения (поне от време на време).

© iStock

И въпреки че има минуси при случайно взетите решения, плюсовете се оказаха много повече, защото така вие ще се научите на: 

ОБЩИТЕЛНОСТ

Спонтанността ни изкарва от зоната на комфор и ни тласка към огромния непознат свят като по този начин срещате нови, интересни хора. Доказано е, че на тези, които действат импулсивно са им по-лесни запознанствата и общуването с хората. 

УВЕРЕНОСТ

Способността да се вземат спонтанни решения е придружена от способността от бърза адаптация. Хората, които действат импулсивно могат да запазят спокойствие, да маневрират добре сред проблемите и да бъдат по-гъвкави в ситуации с различна сложност. Режимът „кога, ако не сега“ ще ви помогне да станете по-уверени в целите си и да можете без да се притеснявате да искате от другите.

КРЕАТИВНОСТ

Творчеството процъфтява върху неизвестното и неочакваното. Все пак, изкуството е въплъщение на непредсказуемостта. Когато изведнъж се озовете на места, където никога не сте били, с хора, които никога не сте срещали, творческата енергия започва да кипи. Усетете вдъхновението от красотата на преживяното, което няма как да получите, ако си забранявате непланирани приключения!


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE