С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Доколко щастието зависи от гените?

Петра Денчева • 13.08.2018

В ДНК-то ни е заложено как ще се справяме със стреса. Но има начини да изменяме епигенетиката си, за да подобрим настроението си

Да пренапишем гена на щастието!
Да пренапишем гена на щастието! © iStock

Щастието се проявява в много форми. Наднича от витрината на любим магазин, ухае на студена лимонада с мента или ни гледа сутрин със сънени очи. Ала едно е сигурно: нищо в живота не е по-важно от хората, нещата и преживяванията, които изписват усмивка на лицата ни. Които карат сърцето ни да бие по-силно. И спират дъха ни.

Лаборатория на удоволствието

Най-хубавото чувство на света е и най-трудното за постигане. Ето защо все повече специалисти от различни сфери се опитват да го уловят в мрежите си. Или поне в своите лабораторни резултати. Медицина, психология, генетика – представители на всякакви дисциплини жадуват да разрешат загадката на щастието.


5 ТРИКА В ГРИМА, С КОИТО ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТЕ ЩАСТЛИВИ


Но какво е то всъщност? Речникът твърди: „състояние на пълно задоволство“, „удовлетворение от живота“. Синонимите в други езици го доближават и до представата за добро стечение на обстоятелствата, за подарък от съдбата (което не означава, че изследванията на щастието се занимават с обстоятелствата за спечелването на джакпота от тотото).

Щастливи гени

И все пак, щастието е много повече от субективно благополучие. То е както мигновена емоция, така и дългосрочно състояние на духа.

Усмихвайте се!
Усмихвайте се! © iStock

Как възниква това усещане? И можем ли сами да го предизвикаме? Или е заложено в ДНК-то ни в точно определена доза, за да ни ориса с нещо като капацитет за изпитване на щастие? Защо някои народи – например датчаните – са по-щастливи от други? Да не би да има нещо като ген на щастието?

„Не, няма такъв ген, но имаме друг, който е свързан с производството и отделянето на хормони на щастието като допамин и серотонин“, обяснява д-р Кира Кубенц, специалист по генетика от Хамбург. 

Генетика и епигенетика

В ДНК-то ни е зададено и колко бързо дадено тяло ще разгради тези вещества. Както и как ще се справяме с врага на щастието – стреса.


7-ТЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИ НАЦИИ В СВЕТА СА...


И макар да няма как да пренапишем ДНК-то си, все пак можем да му повлияем. „Гените ни остават за цял живот идентични във всяка клетка от тялото ни“, казва д-р Кубенц.

„Но дали ги използваме по един и същ начин, зависи от влиянието на семейството, средата и начина на живот.“ Което ще рече: ежедневните ни лайфстайл избори причиняват изменения в нашата епигенетика и по този начин могат да повлияят позитивно нашата способност да изпитваме щастие.

Съветът на специалистите

От полза за това са здравословното, богато на витамини хранене, спортът, танците, пеенето, медитацията, отпускането и – особено важно – позитивното мислене.

И още от д-р Кубенц: „Има много начини да предизвикате освобождаването на допамин, който ни прави щастливи, поне за момент. Един от тях е да се усмихвате на другите. Огледалните неврони в отсрещния човек ще го накарат автоматично да отговори на усмивката ви, а това ще ви направи още по-щастливи.“ Може би тъкмо тук се крие тайната на щастливите народи!

8 книги за промяната и щастието

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE