С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хапче изкуство за по-добро здраве

Десислава Найденова-Вичева • 08.06.2019

Изкуството ни прави по-здрави. Доказано!

Хапче изкуство за по-добро здраве
 © istock

Можете ли да рисувате? А рисувате ли? Защото дори и да не можете, е важно да го правите, за да бъдете по-здрави и физически, и психически.

Музиката и изкуството могат да имат положителен ефект върху физиологичното състояние на човек. Изкуството може да подобри цялостното здраве и благополучие, например на хора с хронични заболявания, като предлага форма на отвличане на вниманието. Творческите занимания подобряват и самочувствието.

Скорошно проучване установи, че създаването на изкуство може значително да намали нивата на стрес, независимо от артистичния ни талант или опит.

Експериментът

В експеримента се включват 39 участници (33 жени и 6 мъже) на възраст 18-59 години. По отношение нивото на талант и опит различията са значителни: 18 души почти не са се занимавали дотогава със създаване на изкуство, 13 са с някакъв опит, 8 са с богат опит. Групата е разнородна и по расов признак. Всичко продължава 1 час: 15 минути за информиране и събиране на данни преди и след сесията, 45 минути за арт заниманието. То е под формата на колажи, моделиране с глина и/или рисуване.

4 УВЛЕЧЕНИЯ, КОИТО ЩЕ ВИ РАЗТОВАРЯТ ОТ СТРЕСА

Използвайки трите вида средства (поотделно или комбинирано), участниците създават произведение по свой избор. В стаята присъства и арт терапевт, който е на разположение за всякакви въпроси. Проби от слюнка са взети преди и след теста от всеки участник за установяване нивата на кортизол (кортизолът е биологичен индикатор, свързан със стреса; колкото по-високо е нивото му, толкова по-голям е стресът и обратното).

Резултатите

Измерените нива на кортизол са значително по-ниски след сесията при всички участници. Степента на понижение нивата на кортизол не се различава в зависимост от предишен опит в изкуството, избор на средства, раса и пол. Има леки различия във връзка с възрастта и времевия отрязък от деня: по-младите индивиди показват по-голямо понижение, отколкото по-възрастните; нивата на стрес са по-високи сутрин и намаляват плавно през деня.

Така че... не е нужно да сте Ван Гог или Пикасо, просто рисувайте, творете! Вземете своето хапче изкуство, време е за арт терапия.

Изкуство върху устните

Назад Напред


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE