С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хаштаг на зимата: #cosagach

Петра Денчева • 30.12.2018

Нещо като датската хюга, шотландската философия на щастието ни дарява с уют и романтика в най-студените дни

Студените месеци са най-присъщи за това усещане.
Студените месеци са най-присъщи за това усещане. © iStock

Датската #hygge беше само началото. Представяме ви една от нейните актуални алтернативи, които също са посветени на усещането за тиха радост, блаженство и уют. И също идват от Скандинавието! В случая – от Шотландия.

Мото„Когато бурите навън бушуват, блаженството е пред камината с книга в ръка и топла напитка в другата.“

Cosagach (произнася се „коусагох“) е стара келтска дума, която може да означава няколко неща, включително и мочурище, но в случая се използва, за да опише усещането за сгушеност на защитено и уютно място (коренът на думата – cosag, означава малка хралупа).

По същество cosagach не се различава особено от хюга и вероятно просто е шотландският отговор на датската философия на щастието. Това не пречи вече да се счита за скандинавския тренд на годината.

Възглавници за уютен интериор

Назад Напред

В планински стил

„Шотландия е място, където cosagach може да се постигне през всички сезони, но студените месеци са най-присъщи за това усещане“, обясняват от тукашната правителствена агенция по туризъм, която се опитва да лансира новата скандинавска тенденция. Не е тайна, че страната може да има доста свирепо време.


ДОМАШЕН ХЮГА КЪТ ЗА ЧЕТЕНЕ


За разлика от норвежците и техния friluftsliv обаче, шотландците се справят с лошите атмосферни условия, като избират да се сгушат на топло и да ги наблюдават през прозореца. Затова и най-добрите cosagach места са хижите с огнище, къщите за гости в планински стил и разбира се – люлеещият се стол с прилежащото му одеяло (нашето родопско, между другото, е достоен заместник на шотландското).

Край камината

Консумирането на храни и напитки също играе важна роля в cosagach, затова запасете се с предпочитаните от вас. Чайовете, горещият шоколад и греяното вино са задължителни. А ако всичко това се случва край камина – още по-добре!

Повече на: visitscotland.org и cosagachliving.com

10 книги за домашния уют на душата

Назад Напред


В новия брой

Не сме идеални! Но в това ни е чарът