С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хаштаг на зимата: #lagom

Петра Денчева • 27.12.2018

Актуална алтернатива на датската хюга, това е националната философия на Швеция за постигане на щастието

Идеята е да живеем само с необходимото.
Идеята е да живеем само с необходимото. © iStock

Датската #hygge беше само началото. Представяме ви една от нейните актуални алтернативи, които също са посветени на усещането за тиха радост, блаженство и уют. И също идват от Скандинавието! В случая – от Швеция.

МотоНе прекалено много, не прекалено малко, точно достатъчно.

Нищо чудно, че Lagomlandet (от шведски: „страната на lagom“) е неофициалното име на Швеция. Lagom е нейната национална философия за умерен живот, според която нищо не е добро, ако е в повече или не достига.

Идеята на шведите за постигане на щастието е да живеем само с необходимото. Например, като обмисляме покупките си и пазаруваме единствено онова, което ни носи радост.


10 ПРАВИЛА ЗА СЕМПЪЛ СТИЛ


„Докато хюга е по-скоро моментно усещане и касае конкретен отрязък от време, lagom е концепция за живота по принцип“, обяснява Елиът Стокс, арт директор на британското списание „Lagom“. „Вместо да се опитвате да вкарате малко lagom в ежедневието си, по-скоро трябва да промените подхода си към света като цяло.“

Как да бъдете lagom?

Някои компании вече прилагат тази философия в лансираните от тях продукти и на пазара се появиха колекции lagom козметика, линии вълнени облекла и серии устойчиви мебели. Мислете за lagom като за разновидност на популярното течение slow living, при която обаче живеете не просто бавно, ами и здравословно, и пестите енергия, вода, отпадъци.

В свят на екстремни стойности и противоречия на всяка крачка, кой не би искал подобно обещание за по-балансиран, по-спокоен и по-щастлив живот?

Повече за lagom четете в: книгитеLagom: The Swedish Art of Balanced Lifeот Линея Дън, Lagom: The Secret of Living Wellот Лола Акерстрьом и „Live Lagom: Balanced Living the Swedish Way от Ана Бронс

Новият минимализъм в интериора

Назад Напред


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE