С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Женските колективи – начин на употреба

Велина Василева • 17.12.2014

Как да се приспособим към тях и да извлечем максимума за себе си?

Женските колективи – начин на употреба

Синоним на женски колектив? Змиярник... А защо не цветна градина! Това доста по-мило сравнение използват психолозите, за да характеризират дамските екипи. Според тях всеки член на тази цветна градина има свой период на цъфтеж, свои възможности да се бори с вредителите и своя поносимост към останалите зелени обитатели. И за да получим органичен ландшаф, или добър работен микроклимат, трябва да имаме предвид всички тези обстоятелства. Особено, когато току-що сме били „посадени“ в градинката.

ВЕЧНАТА ВОЙНА

Има поне два фактора, определящи разликите в поведението на мъжете и жените в офиса. На първо място това е представата за крайната цел. По отношение на работата принципът „да живеем тук и сега“ е по-скоро женска позиция, докато мъжете предпочитат да мислят в перспектива. Те самоуверено планират всичко в бъдеще време, затова за тях текущите събития нямат голямо значение. Представителите на силния пол дори са готови да ограничат личния си живот, защото подсъзнателно усещат, че чувствата могат да ги разсеят по пътя към стратегическата им цел – социален успех. Жените обаче рядко са съгласни да отложат личното си щастие за по-добри времена. За тях работата е не само средство за реализация, но и начин да удовлетворят нуждите си – да си купят нови дрехи, да изпратят детето на езиков курс.

На второ място идват разликите в емоционалната ни природа. Мъжете разглеждат офиса като площадка, на която освен реализация, търсят и адреналин. Бизнесът за тях е абстрактно-логически свят на конкуренция и съперничество, затова мъжете не са предразположени да завързват лични контакти на работа. При жените емоциите почти винаги се проектират и върху отношенията в офиса, затова те изграждат професионалните си връзки, ръководейки се и от чувството си на симпатия.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ЦВЕТАРНИК

Мъжете могат да бъдат страхотни интриганти, но по правило те не проявяват силен интерес към личния живот на колегите си. В женските колективи обаче клюките са ежедневие и една от причините за това е, че дамите не правят сериозна разлика между работа и личен живот. Освен това интригите за тях са не само начин да опетнят името на свой конкурент, но и възможност да обогатят с емоции иначе скучното офис ежедневие. Затова жените искат да получат възможно най-много информация от частен характер за колегите си. „Клюкарстваме си всеки ден“, споделя ми Габи, която също работи само с жени. „Когато отидох на тази работа, не харесвах много този навик, но сега го приемам като начин за разтоварване от работата.“

ПАРНИКОВИ УСЛОВИЯ

Женските колективи почти винаги се разделят на групи, като не е задължително между тях да има конфронтация. Не е задължително, но е напълно възможно. Ако започвате нова работа в подобна среда, ще се окажете между чука и наковалнята, защото отделните групички ще очакват от вас да направите избор на чия страна ще застанете. Изборът на лагер е задължителен! Но не се ръководете от това кой пръв ви е извикал на обяд или ви е помогнал за нещо. Дайте си време да се огледате, да разберете какво се случва и чак тогава да вземете разумно решение. Важно е също така да не отлагате избора си прекалено дълго във времето. Вашият пацифизъм само ще активира правилото „този, който не ни е приятел, е наш враг“ и тогава включването ви в някоя от групичките ще бъде доста по-трудно. „Когато отидох на предишната ми работа, забелязах, че офисът е разделен на враждуващи групи. Реших, че ще бъда позитивна и няма да заставам на ничия страна. Накрая всички се обърнаха срещу мен, защото смятаха, че съм лицемерна. Това беше и една от причините скоро да напусна“, споделя горчивия си опит Станимира. Разбира се, никой не иска от вас да се включвате в сложни, многоходови комбинации, трябва само да проявите категорична лоялност към някой от колегите от едната група и другата страна ще вземе това предвид.

БРАЗДИ ПО ИНТЕРЕСИ

Напълно възможно е границите в женския цветарник да се определят и без военни действия, тихо и мирно, а микрокръговете да се формират просто по симпатия или общи интереси. Например: необвързаните търсят приятелка, на която да разказват любовните си дилеми, майките намират общи теми по въпросите с децата, а всички заедно обсъждат най-новата диета. В подобни колективи климатът е спокоен, без ярко изразени конфликти и с много споделяне. Разбира се, не е задължително да посвещавате колежките си във всички нюанси от вашия личен живот, но пък демонстративната затвореност може да даде обратния ефект – да се окажете в центъра на не особено положително внимание. Разкажете какво спортувате или споделете особеностите на характера на вашия лабрадор, ако някоя колежка се чуди дали да не си вземе куче от същата порода. „В офиса, в който работя, сме разделени на групички, но не воюваме помежду си. Просто има хора, с които повече си допадаме, и други, с които нямаме много допирни точки. С по-близките колежки обсъждаме лични теми и дори от време на време излизаме заедно след работа“, споделя Мая, която също работи сред жени. Умението да разкривате достатъчно, но не прекалено за личния си живот е страхотен навик, който, за радост, се придобива. А женският колектив е безценна школа по дипломация, която може да ви помогне в тази насока.

ПРАВИЛЕН ИЗБОР?

Интересен факт е, че жените, проявяващи смелост и инициатива сред колежките си от същия пол, в смесени колективи се държат срамежливо и не искат да стават неформални лидери. Затова да се издигнете в женски колектив е доста по-лесно. И противно на очакванията, ако работите сред мъже, трябва да сте готови за безпощадни удари, тъй като много от тях считат, че жените не трябва да заемат лидерски позиции и не преглъщат лесно техния успех. От друга страна, ако вашият пряк началник е жена, при това активно участваща в неформалния живот на колектива, то на оценката й на вашата работата често влияят обстоятелства, които нямат отношение към професионализма ви, но предопределят мнението й за вас.

Женските колективи обаче имат един огромен плюс – поради емоционалността на жените, те по правило се отнасят една към друга с разбиране и готовност да се подкрепят в трудни моменти. И то не само с думи, а като например поемат и част от вашата работа. Жената шеф ще ви позволи да си тръгнете по-рано или дори да отсъствате от работа, ако детето ви се разболее. А и предвид демографската ситуация, възможността да попаднете в женски колектив, независимо в коя сфера се развивате, е доста голяма. Затова, ако са ви предложили работа в дамски екип, не бързайте да отказвате и да се ръководите от предразсъдъци. Може пък точно тази градинка да се окажете от най-слънчевата страна.

 


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE