С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

КАК ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ... със собствените си деца

Петра Денчева • 10.12.2018

Децата ви не ви слушат? Няма страшно, разполагаме с професионален парламентьор и с неговите изпитани методи за всяка ситуация

Малките имат нужда от граници.
Малките имат нужда от граници. © iStock

Цел на преговорите

Да накарате децата ви да правят каквото им кажете. Как да го постигнете? Питаме Маруан Мери – елитен посредник, ходещ детектор на лъжата и специалист по поведенчески анализ!

Корпорации и правителствени организации от цял свят му звънят в критични ситуации – заложници, откупи, изнудвания, ескалирали протести, свръх деликатни транзакции и много други. Маруан ръководи базираната в Париж Агенция за преговори (ADN), която основава заедно с Лорен Комбелбърт, бивш кадър на френския еквивалент на SWAT отрядите.


ЙОГАТА УЧИ ДЕЦАТА НА УВАЖЕНИЕ


Специално за ELLE известният парламентьор издава някои свои трикове за ефективни преговори. За да направи трасето пред вас малко по-лесно за маневриране!

Кризисна ситуация 

Те не слушат, не се подчиняват, не си изяждат яденето със спанак, не си оправят стаята, отказват да кажат „Добър ден“ на съседите или да се прибират навреме вкъщи. Нямате контрол върху тях и това ви паникьосва.

Какво наистина искате

Да имате перфектните деца, очевидно. Послушни, но силни като личности. Достатъчно дръзки, че да са забавни, но достатъчно добре възпитани, за да не създават проблеми.

Извънбрачните деца на звездите

Назад Напред

Съветът на професионалиста

„Трудното при преговорите със собствените ни деца е, че емоциите замъгляват преценката ни и усилват емпатията ни. Не само разбирате какво чувстват, но и го съпреживявате с тях. Това ви прави по-малко способни да преговаряте директно. Така че няма да е излишна външна помощ.

Нека кажем, че с малки деца преговорите просто са невъзможни. Те имат нужда от граници, които да спазват и които са ясно начертани – без изключения, без преговори.


КАКВО Е ДА СИ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ELLE И МАЙКА НА 5 ДЕЦА?


С тийнейджърите, от друга страна, преговорите често са наложителни. Пред вас стои личност, която е непредсказуема, хиперчувствителна, водена от собствените си хормони. Досущ като при преговорите с похитител, само една погрешно подбрана дума и нещата стават взривоопасни. Ще трябва да сте много внимателни. Най-добрата ви стратегия? Давайте отговорност. Покажете на вашия тийнейджър, че му/й вярвате, че ще спазва правилата. Ако е обещал/а да се прибере до 23 часа, не звънете по телефона преди това. Оставете детето да се оправи само – но дайте знак, че винаги ще бъдете насреща, ако му потрябвате.“

Шанс за успех

80%. Ако изиграете добре картите си, би трябвало да можете да насочите преговорите във ваша полза. Но се пазете от съчувствие. Не се връзвате на невинни, умилителни погледи.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE