С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как така 8-ми март не е за мен?

Тереза Восканян • 08.03.2018

Осми март - денят, в който едни жени обясняват на други жени, че не могат да празнуват деня на жената, защото... не са истински жени

Как така 8-ми март не е за мен?
 © iStock

След ужасния спам на цветя, на които всяка година съм тагната от любимите ми лели (и приятелки, които ще станат страхотни лели), ме дразнят и постовете, в които ми се обяснява, че този ден е не е за всички жени, както казва Уикипедия и както твърди целият свят.

Но това не е ли Международният ден на жената?  

Само и единствено фактически. Практически, според много наши съгражданки, истинската жена е жена само и единствено, когато е раждала!

Може да съм постоянно на токчета, да нося рокли през зимата, да давам най-добите шопинг съвети на приятелките си, да подкрепям всички каузи, да пропагандирам правата на жените и да се боря срещу стереотипите, но тези неща съвсем не ме правят жена. 

За това трябва да се замислям преди да посмея да празнувам. Преди да отворя бутилката вино предназначена за случая. Преди да си сипя една чаша и да вдигна тост в името на силата, добротата и красотата - всичко, което символизира женствеността. 

Но има ли въобще женственост извън контекста на домакинята и майката, която се грижи за семейството си? 

Жената трябва ли да е единствено майка? 

Не може ли да е бизнесдама, която има на плещите си отговорността да ръководи цяла фирма? Не може ли да е управител и да има служители, които благодарение на нейните умения всеки месец получават своите заплати?

© iStock

Тя може да е и международно признат артист с множество награди. Може да е активист, чиято работа тласка света към по-добро бъдеще.

Не може ли тези жени да са жени без да могат да сменят памперси? 

8 март -  ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Докато светът се бори с бариерите, които обществото е успяло да създаде и да чества силата на жената, ние отново успяваме да се разграничим - на раждали и нераждали, на млади и възрастни, на успели и неуспели. Правим абсолютно обратното на това, зад което тази дата застава - един голям манифест на единството и най-вече щастието - щастието да имаме възможността да сме различни, да сме чути, да сме обичани такива каквито сме. 

Нека не забравяме, че тази дата се свързва с първия масов протест на жени работнички, който се е състоял в Ню Йорк през 1957 година. Важен момент за правата на жените. 

Но не можем да говорим за правата на жените, ако ние не се уважаваме и не престанем сами да си слагаме етикети и стереотипи. Защото паравата на жените започва от това ние самите да си даваме права. Дори това право да е нещо толкова елементарно като празнуването на 8-ми март. 

Аз отивам да си отворя шампанско за случая. 

Празнувайте момичета. Наздраве!

 

#GirlPower и #GirlsCanDoIt на тренди тениски

Назад Напред


В новия брой

От новия брой на сп. ELLE: посрещаме годината, в която ще сме силни и уверени