С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво е химията на любовта?

29.10.2015

Според някои е силна невроза, според други е психично заболяване

Какво е химията на любовта?
 © iStock

Според експертите героят на Шекспировата пиеса Ромео е страдал от тежка невроза, което няма нищо общо с чувствата, но има много общо с тежки заболявания като наркомания и пристрастеност. И това състояние си има симптоми.

ЛЮБОВТА КАТО СИЛНА НЕВРОЗА СЪС СИМПТОМ БЕЗСЪНИЕ

Шедьоврите на класическата литература изобилстват от истории, в които героите, страстно обичайки обект на желанието си, се жертват за него. Става дума не толкова за сила на чувствата, колкото за класическа проява на клиничен случай на психическо разстройство, което според Световната здравна организация е в регистъра на заболяванията, редом до такива като пристрастеност към хазарта, алкохолизъм и наркомания. Състоянието на влюбеност често е определяно като синдром на възхищението. Като всяка болест, желанието да подчиниш целия свят на един човек в името на любовта, тази невроза също има своето проявление.

Признаци на силна любовна невроза: натрапчиви мисли за любимия; сърцебиене; фокусирано внимание върху обекта за сметка на всички останали; загуба на апетит и безсъние; повишена възбуденост; промени в настроението до силни натрапчиви мисли. Списъкът може да стане много дълъг. Много от тези симптоми могат да се сравнят с наркотичната зависимост, което няма нищо общо с чувствата.

Възниква въпросът: защо това с една или друга сила се проявява в живота на човека? Причината за това са хормоните – те предизвикват промяна в заложената обща биологична програма на организма.

ХИМИЯТА НА ЛЮБОВТА: СТРОГА ФОРМУЛА НА НЕЖНИТЕ ЧУВСТВА

Тази програма е ориентирана към създаването на потомство и кара мъжете да сканират подходящите жени, попаднали в полезрението, способни да станат майки на децата им. Това обяснява и защо акцентът на вниманието им пада върху първични белези като гърди, корем, бедра. Жената от своя страна е способна да направи мигновен анализ дали е съвместима с мъжа дори само по слюнката му. Достатъчна е една целувка. Това обяснява нежеланието на много жени след първата нощ да прекратят срещите.

Програмата работи с безукорна точност: задължителен е бонбоненият период в отношенията, страстните нощи, нежната привързаност и загрижеността – това са действията в цялата опера на хормоните и от нея не може да бъде изключен нито един етап.

1. Тестостеронът, естрогенът и феромоните предизвикват привличане към партньора.

2. Адреналинът, допаминът, серотонинът и фетилетиламинът осигуряват сексуалното привличане.

3. Норадреналинът помага да запомните всяка минута, изкарана в обятията на любимия човек.

4. Серотонинът се грижи да мислите за него.

5. Окситоцинът и вазопресинът ви карат да се замисляте за щастлив брак с него, за съвместен и дълъг живот.

Както виждате, неземното чувство, за каквото се счита любовта, намира своето пълно обяснение в действието на хормоните, които, действайки на центъра на удоволствие, потискат негативните емоции и критиката. Ето защо в бонбонения период гледаме на любимия си с розови очила и не чуваме мнението на околните.

ЛЮБОВТА КАТО НАРКОТИК: ТЯ ЗАСЯГА СЪЩИТЕ ЦЕНТРОВЕ НА МОЗЪКА

Според известния антрополог Хелън Фишер при влюбените се активизират същите центрове на мозъка както при наркоманите. Три са класическите симптома на зависимостта – либералност, абстиненция и повтарящи се пристъпи (рецидиви).

#1. В началото на влюбения са достатъчни и редки срещи с обекта на страстта му.

#2. Постепенно обаче той увеличава „дозата“. Ако не получи желаното, следват всички симптоми на абстиненция – истерия, раздразнителност и депресия. След това продължава по пътя си.

#3. Това състояние може да се повтаря на определени периоди с различна честота, което обикновено разрушава емоционалната връзка с партньора.

Според експертите хормоналната буря преминава в срок от 18 месеца до три години. Реално любовта продължава и след този период на успокояване на хормоните. Но само на 10% от двойките им се удава възможност да я познаят. Те извървяват своя жизнен път спокойно и без емоционални сътресения.

Автор Люба Вангелова


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE