С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Какво е нужно за щастлив брак днес?

Петра Денчева • 01.02.2018

Съвременните двойки са толкова различни от онези преди две или десет поколения. Ето какво търсим в брака днес и кой тип партньори могат да ни го дадат!

Идеалният брачен партньор днес е най-вече приятел и мотиватор.
Идеалният брачен партньор днес е най-вече приятел и мотиватор. © iStock

„Очакванията ни за брака са се променили толкова много за последните 200 години и особено – за последните 50“, казва Ели Финкел, психолог от американския университет „Нортуест“ в Илиноис.

В новата си книга The All-Or-Nothing Marriage Финкел твърди, че партньорите в съвременния брак вече не търсят само любов и усещането, че са обичани, а и... мотивация. За личностно израстване, за постижения, за справяне с предизвикателствата.

Да станем по-добра версия на себе си

„Очакваме от половинките си сигурност и стабилност, да, но в много по-голяма степен отпреди търсим за себе си такива партньори, които да ни помогнат да се превърнем в по-добра версия на себе си“, обяснява Финкел.

„Преди не сме очаквали от съпрузите си да носят подобно качество. И със сигурност не сме очаквали точно те да са нашите най-добри приятели, с чиято компания и подкрепа да маневрираме през трудния път на себепознанието и личностното израстване.“

Важното е да си помагате, проявявайки отборен дух.
Важното е да си помагате, проявявайки отборен дух. © iStock

Съпругът: нашият най-добър приятел 

Някога подобни нагласи биха били приети с насмешка и пренебрежение. Представете си Средновековието и нагласените браковете. Но днес, в общество, което живее, пръснато в необятни квартали на все по-големи градове, лишено от реална комуникация и истинска социална мрежа от приятели, за сметка на виртуални такива, хората имат семейства във все по-стеснен кръг.

Брачните партньори живеят далеч от мама и тате, от братята и сестрите си, от повечето си приятели от детинство. И да, така са много по-самостоятелни. Но и много по-зависими един от друг.

Разпалване на искрата

„Освен това, телевизията направи забавлението у дома напълно възможно и огромен брой семейства вече почти не излизат да се социализират навън“, допълва Финкел.

Нищо чудно, че най-успешните бракове днес са онези, в които мъжът и жената са не просто любовници, но и най-добри приятели. Такива, които взаимно проявяват разбиране към ежедневните задачи и задължения на другия и се стремят да си помагат, проявявайки отборен дух.

Трябват ви вечери, в които да сте ангажирани само един с друг.
Трябват ви вечери, в които да сте ангажирани само един с друг. © iStock

Голямото предизвикателство пред съотборниците обаче е да съхранят искрата помежду си и умението да я разпалват наново, предупреждава психоложката, която издава някои техники за това в книгата си.

Извън познатите граници

Например: „Много двойки са чували за съвета да си организират любовни вечери, в които да останат насаме и да не са ангажирани с нищо друго, освен със себе си и партньора си“, обяснява Финкел. „Е, това е чудесен съвет, зависи как ще изберете да прекарате тази вечер.“

Ако окупирате дивана, за да гледате повторения на епизоди от любим ваш сериал, ще допринесете за общото усещане за доволство в двойката, но няма да напреднете кой знае колко със страстта. За целта ще трябва да излезете от черупките си и да вършите неща, които са нови и за двама ви.

„Не е задължително тези неща да са непременно секси“, казва Финкел. „Някои двойки ходят на танци, което предполагам, че се брои за секси. Но други излизат в парка да наблюдават птичките или отиват на вечеря, за да опитат екзотична храна, която никога преди не са яли. Всичко това работи, стига да нарушите усещането за обичайност!“


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE