С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Могат ли жените да сексуализират мъжкото тяло?

Тереза Восканян • 11.01.2018

И защо мъжете не одобряват мъжката голота?

Могат ли жените да сексуализират мъжкото тяло?
 © iStock

Драмата при използването на най-новите смартфони са екраните им. Толкова са големи, че често като излизаш от хипнотизацията на своя екран, неволно ставаш свидетел и на това какво изскача на дисплея на човека седящ до теб. 

По същия принцип на една вечеря погледът ми се плъзна към смартфона на моя специален човек. Явно неволно съм повдигнала вежда при вида на голото женско тяло на дисплея или ми се е появил въпросителен знак над главата, защото в същия миг бях затрупана от лавина от обяснения. От бързите думи разбрах, че снимката е публикувана в една "много мъжка" група, където приятелския кръг от момчета много често си пращат подобни супер мъжествени "глупости".

Разбира се, всички знаем, че Интернет е голям и хора без дрехи дебнат отвсякъде. Пък и обществото ни е приело за абсолютна норма мъжкия похот. От друга страна, много често и ние момичетата сме запленявани от визията на някоя жена. 

За това, побързах да обясня, че не съм засегната, нито съм особено изненадана от подобни обективизиращи действия. Освен това и ние, момичетата, си имаме скрита група за подобни "глупости". Дори сме я наименували с гръмкото "Women Objectify" (Жените опредметяват).

Тук вече въпросителната се премести и се позиционира над неговата глава и осъзнах, че в този момент съм отключила кутията на любопитството.  

Да, от време на време има някоя дреха и обувка в групата . Не, не публикуваме сладникави картинки с розови панделки. Да, най-често повод за коментар стават редица красиви мъжки модели. Да, актьорите в много необлечен вид са любими на женската ни група. Не, всички сме млади и добре изглеждащи жени и не страдаме от липсата на каквото и да е. 

"Дай да видя какво си споделяте там!"

Е, момичета, мъжкото любопитство е много, много по-голямо от женското. 

Разбира се, не ме беше срам да скролна пред лицето на приятеля ми снимките на всички красиви мъже, за които тайно си припадаме ние по женски, защото повечето от тях са естетически издържани.

Но, все пак, видях онова мъжко неодобрение с последвал въпрос, "И се кефите на това ли?".

Ама, естествено, че се "кефим" на това!

По същия начин, както редица хетеро мъже се кефят на снимки на млади модели по бикини, така и редица хетеро жени харесват и намират за привлекателно едно добре оформено мъжко тяло. Неслучайно едни от най-следваните Instagram профили са "Hot dudes reading", "Hod dudes with dogs", "Hot dudes with cats" и т.н.

 

 

 

 

A post shared by Hot Dudes With Dogs™ Official (@hotdudeswithdogs) on

 

 

Оказа се, че все пак "има разлика" и "това не е същото". Обяснението, което получих беше, че мъжете не обичат да гледат други голи мъже, защото .... ами ... "мъжете са гнусни". 

Аха. Добре. Може би ще ми трябва по-научно обяснение. 

Но да, съгласна съм, че не е същото!

Не е същото, защото жените сме облъчвани да гледаме телата на други жени. Не е същото, защото ние гоним еднотипни стандарти, тъй като някъде там със златни букви са изписани всички правила как трябва да изглежда, да се движи и диша една жена. Защото в продължение на дълги години жените са се гледали и са виждали конкуренция една в друга. Дори сега, с всичките бюти, боди и фешън инфлуенсъри, които казват да бъдем себе си - ние ги следваме и се опитваме да сме като тях. Именно за това ние сме ОК да гледаме голи женски тела и да оценяме естетиката, която виждаме, защото е част от нашето ежедневие.

В мъжкия свят го няма това. В мъжкия свят, дори той да е публична личност, няколко килца отгоре го правят да изглежда просто "сладък". В женския свят няколко килца от горе я карат да се подлага на дълги диети, защото "много се е отпуснала". Да не сме в античните времена или пък в средновековието?  Единствените времена, когато аполонското тяло е било олицетворение на перфектността, а закръглените жени са били желани от всички. Днес мъжете не са подложени на този стрес да са перфектни, а ние жените ги толерираме, въпреки че нямат добрата форма на Дейвид Бекъм и усета за стил на Мариано Ди Вайо.

Не е същото, защото привлекателните мъже, ако въобще са сексуализирани, то е от край време. 

Защо има "Male gaze", но не и "Female gaze"

Според доклад на Женския медиен център - организация с нестопанска цел, основана от Джейн Фонда, Робин Морган и Глория Щайнем, която проследява напредъка на жените в медийната индустрия, през 2017 г. жените участват само 28,7% в най-скъпите филми и представляват само 23 процента от създателите, 24 процента от изпълнителните продуценти, 38 процента от продуцентите, 30 процента от писателите, 11 процента от директорите, 13 процента от редакторите и 2 процента от режисьорите в телевизионните предавания, кабелните и Netflix телевизионни предавания през 2016-2017 сезон.

Всички тези лидери в медийната индустрия диктуват какви истории се разказват в медиите и как точно се разказват тези истории. Така че, тъй като мъжете са значително повече, те контролират историите - и следователно контролират погледа над нещата.

В нашето общество няма такова нещо като "женски поглед". Може би в редки случаи при филми като "Magic Mike" или, когато разглеждаме горещите австралийски пожарникари - с други думи, освен когато ние обективизираме.

Да оценяваме някого, единствено и само по външния му вид, е обидно и деградиращо, както и да го погледнем. Но визуалният свят, в който живеем често ни насърчава да правим точно това. И докато голотата продава, ще продължават да съществуват безобидни скрити групи, в които хихикайки опредметяваме едни други по най-безсрамния начин. 

Междувременно, ето една галерия, която най-вероятно е публикувана и в групата  "Women Оbjectify":

Календар с голи рижави мъже

Назад Напред

 


В новия брой

Адриана Скленарикова с ексклузивни снимки и интервю за ELLE България