С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Мързелът помага на креативния ум

Тереза Восканян • 14.03.2019

Оказва се, че най-добрият начин да "разсъним" творческата мисъл е - нищонеправенето

Мързелът помага на креативния ум
 © iStock

Бързи пари, бърза храна, бърза мода. Хората отделят повече време за работа, живеят забързан живот и гонят крайни срокове. 

Обаче, "Slow down", казват психолозите.

И така след множеството случаи на бърнаут (синдромът на професионалното изтощение), работохолиците си взимат поука и се обръщат към Slowlife, Slowfood и даже... барабани... Slowsex!


ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ СИНДРОМЪТ БЪРНАУТ ВИ ЗАСТРАШАВА


Доказано е, че здравните проблеми са по-вероятни при тези, които работят във "високите скорости". Но често не можем да си позволим да спрем и да си вземем въздух, защото заобикалящия ни свят ни обвинява в губене на време, леност, липса на амбиция и т.н.

С този подход виждаме себе си само като инструмент, който трябва да работи за обществото. Въпреки това, според учените и много религиозни и философски системи - именно разграничаването от ежедневните грижи и разсъждения гарантират за нашето психическо здраве.

Не грешно да не се прави нищо в името на продуктивността.

Напротив, според психолозите, изключването от работа е абсолютно необходимо за творческия ум. Учените потвърждават, че за да се създадат нови идеи, мозъкът се нуждае от почивка и от това да излезе от стреса на ежедневието.

За това, ако случайно някои ви обвини в мързел, обяснете, че всъщност, нищонеправенето е важен фактор за баланса на човешкия живот. 

 

 

 

 


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион