С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Петък 13 – лош ден или чисто суеверие?

Кристиан Пижов • 13.10.2017

Представяме ви 5 от най-абсурдните суеверия, свързани с лошия късмет, на които хората вярват, особено днес

Петък 13 – лош ден или чисто суеверие?
 © iStock

От незапомнени времена, Петък 13-и е денят, който предизвиква в много хора неясното усещане на първобитен страх.

В днешния ден, много хора си взимат почивен ден, оставайки цял ден в леглото, за да сигурни, че нищо лошо няма да им се случи. Други отказват да летят със самолет, а трети отлагат покупката на жилище. В много държави ресторантите и увеселителните заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Но тези суеверия изглеждат направо нормални, на фона на списъка, който сме ви подготвили с 5 от най-абсурдните суеверия, свързани с фаталната дата.

1. Най-суеверните хора избягват непознатите на петък 13-и. Разговoрите с непознат на този ден са "забранени", защото някой може да ви урочаса и да ви се случи нещо лошо.

2. Ако на сутринта в петък 13-и станете от леглото и стъпите първо с левия крак на пода, означава, че ви очаквакошмарен ден.

3. В някои краища на света смятат, че ако бебе се роди на петък 13-и, то ще бъде нещастно цял живот. Най-суеверните майки са готови на всичко, за да не родят на фаталната дата.

4. Едно от табутата, свързани с петък 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има "професионални гости", които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 души.

5. В световен мащаб голяма част от небостъргачите нямат построен 13-и етаж. Това се отнася и за много хотели, които са без 13-и етаж или 13-а стая.

 


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE