С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Подредете, за да се почувствате добре

29.06.2017

Подреден гардероб – подреден живот!

Подредете, за да се почувствате добре
 © iStock

Специалистите твърдят, че внасянето на ред във вещите освобождава съзнанието и ни прави по-щастливи. Всъщност и сами от опит сме забелязали, че е така. 

Ефект на обновление

Подреждането не трябва да се възприема като досадно или мъчително задължение. Грижата за дома допринася да живеем по-добре, в по-благоприятни условия. Редът и чистотата създават красота, а красотата е от съществено значение за щастието. Един мръсен, занемарен апартамент води до депресия и умора, докато чистият дом зарежда с енергия. От реда в къщата се предопределя благоприятната атмосфера на спокойствие и разбирателство в отношенията.

Психолозите свидетелстват за многобройни случаи, при които след въвеждане на ред в дома си техни пациенти са могли да победят излишното тегло, да сменят професията си, да намерят партньор в живота си!

Подреждането е лесна дейност, която се състои в това да се класират по вид вещите и излишните сред тях да бъдат изхвърлени. Проблемът при някои хора идва от това, че тя изисква психическа подготовка, по-точно готовност и решителност. Първо трябва да решим какво искаме да запазим и какво не, и да определим ясни критерии, за да се организираме по най-добрия начин.

© iStock

Вместо да действаме етап по етап, най-добре е да извадим всичко от гардеробите и шкафовете, за да преценим с какъв обем вещи си имаме работа. Започваме с дрехите, след това преминаваме към книгите, документите, предметите и накрая към деликатния момент със спомените. Всяка категория предмети разполагаме на пода, за всеки предмет си задаваме въпроса „Да го запазя или да го изхвърля?”. В случай на съмнения се питаме „Този предмет носи ли ми радост?”. Ако отговорът е „да”, го подреждаме в шкафа, ако е „не”, го изхвърляме.

Упражнение по самопознание

Докато човек подрежда, той си дава сметка какво наистина иска. Когато си задаваме въпроса да запазим или изхвърлим някоя вещ, ние осъзнаваме: нашия капацитет да взимаме решения, привързаността ни към миналото, страха от бъдещето. Основното подреждане или пренареждане на дома води до чувство за еуфория, каквото не могат да породят всекидневните домакински грижи. Еуфорията идва от усещането, че животът е станал по-лек и по-лесен.

© iStock


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE